Vad är investmentbolag?
Bild: Shutterstock

Investmentbolaget med störst rabatt – och högst premie

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Investmentbolag är mycket populära att investera i. Stock Magazine har tagit en titt på vilka aktier som för närvarande har högst substansrabatt- respektive premie. 

Hundratusentals investerare äger aktier i de som helhet mycket uppskattade investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

Stock Magazine har, med hjälp av ibindex.se, kollat in vilka bolag som handlas till substansrabatt respektive premie och hur höga dessa är just nu.

När ett investmentbolag har en substansrabatt betyder det att dess aktie handlas lägre än vad bolagets rapporterade substansvärde (det sammanlagda, uppskattade värdet av dess tillgångar) uppgår till. Substanspremie är motsatsen. 

Mindre aktier har rejäla rabatter

Det är ett gäng mindre investmentbolag som har de högsta substansrabatterna. Fastator och Karolinska Development toppar listan med rabatter om 77 respektive 66 procent. Sedan följer First Venture Sweden med 57 procent.

VEF och VNV Global är mer kända investmentbolag än ovan nämnda trio. Deras rabatter uppgår till strax under 50 respektive 43 procent. 

Kinnevik har en rabatt på 28 procent. Per H. Börjessons omtalade Spiltan Invest har en rabatt på cirka 18 procent, vilket även gäller för NAXS. Byggmästare AJA:s motsvarighet noteras till 13 procent. 

Föga förvånande går de tunnaste substansrabatterna att hitta bland de större, mer etablerade investmentbolagen som oftast inte är lika känsliga för räntehöjningar eller beroende av mindre, enskilda bolags utveckling. 

Folkaktien Investor har en rabatt på ungefär 10,5 procent. Tractions rabatt ligger på på nästan 5 procent. Industrivärden handlas till en förhållandevis blygsam rabatt på 3 procent medan Lundbergföretagen har en liknande om endast 1,5 procent.

Tilltagen premie i Flat Capital

Flat Capital är i sin tur det investmentbolag som har allra störst substanspremie. Den uppgår till omkring hela 75 procent. Latour kvalar in som det näst dyraste bolaget mätt i premievärdering med sina nästan 50 procent.

Även Bure och Svolder värderas till markanta premier om 13 respektive 11 procent. 

Öresund, Linc, Nordic Asia och Creades handlas också till relativt låga ensiffriga substanspremier, enligt ibindex.se.

LÄS OCKSÅ: Avkastningskross: Investmentbolag utklassar fonder

MISSA INTE: Så analyserar du investmentbolag

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem