Foto: Privat.

Så analyserar du investmentbolag

Hur ska du hitta den investmentbolagsinvestering som passar just dig bäst? Experten och författaren Marcus Fridell bjuder på en genomgång av förutsättningarna som sätter tonen för aktierna inom sektorn.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2023

Det finns många investmentbolag att välja bland på Stockholmsbörsen. Att analysera en investmentbolagsaktie är inte riktigt samma sak som att gå på djupet och gräva ned sig i ett mer “vanligt” börsbolag.

– För investmentbolag är det substansrabatten som är det mest intressanta nyckeltalet. Jag tycker också man ska titta på förvaltningskostnaden i förhållande till förvaltat kapital. En billig förvaltning gör stor skillnad i det långsiktiga resultatet, säger Marcus Fridell, expert och författare till boken “Bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag”.

Vad innebär egentligen substansrabatt respektive substanspremie?

– Ett investmentbolag kan värderas utifrån alla tillgångar som ligger i portföljen minus eventuella skulder. Det ger ett substansvärde. Om marknadsvärdet av ett investmentbolag är lägre än substansvärdet kallas skillnaden för en substansrabatt. Om investmentbolaget i stället värderas högre än substansvärdet kallas det för en substanspremie.

Över tid är det ofta så att investmentbolag handlas till substansrabatter. Men i vissa fall kan premier uppstå. Det kan förklaras av att onoterade delar i portföljen värderas alldeles för försiktigt. Då kan en premie vara motiverad, anser Marcus Fridell.

– Många av de premievärderingar som uppstått de senaste åren har handlat om bolag med en fantastisk historik, som Latour, Creades och Bure. Creades handlades tidvis till en premie på nästan 100 procent. Det tycker jag inte kan motiveras oavsett hur fin historik man har. Möjligen kan en liten premie på 10 procent eller liknande motiveras för en riktigt duktig investerare, men jag tycker man ska vara försiktig och hellre fokusera på investmentbolag som kan köpas till rabatter.

LÄS OCKSÅ: Riskspridning till rabatt

Krångla inte till det

Det behöver verkligen inte vara svårt att dra igång ett sparande i investmentbolag.

– Gör det inte onödigt komplicerat. Välj bolag med rabatt, låga förvaltningskostnader och skickliga förvaltare och köp dessa regelbundet.

Marcus Fridell konstaterar att det räcker bra med att äga ett par olika aktier för att få en bra riskspridning.

– De stora svenska investmentbolagen har typiskt sett 10–20 investeringar vardera, så redan vid tre bolag har du en väldigt stor riskspridning. I vissa fall utgör ett enskilt bolag en stor del av substansvärdet. Då kan det vara på sin plats att fundera på om det är ett enskilt bolag man vill äga.

Hur kan en optimal investmentbolagsportfölj se ut?

– Jag hade satt den största delen i Investor och Industrivärden som båda handlas till rabatter på omkring på knappt 15 procent. Vill man krydda med något mindre hade jag även köpt Spiltan som har en bra historik och handlas till en rabatt på nästan 20 procent, vilket är högre än vanligt, säger Marcus Fridell, och tillägger:

– Vill man diversifiera till några utländska investmentbolag kan man hitta bolag med klart högre substansrabatter.

MISSA INTE: Bästa aktierna att köpa: “Alla kan bli rika”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem