Fredrik Lundberg är vd för Lundbergföretagen och ordförande för Industrivärden. Foto: Lundbergföretagen.

Avkastningskross: Investmentbolag utklassar fonder

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Avkastningen för de fyra stora investmentbolagen på Stockholmsbörsen spöar de fyra största aktivt förvaltade Sverigefondernas motsvarighet rejält mätt över de tio senaste åren, visar en genomgång från Aktiespararen.

Investor, Lundbergs, Latour och Industrivärden står för omkring 93 procent av det sammanlagt börsvärdet bland Stockholmsbörsens 15-tal investmentbolag. 

Alla dessa är väldigt populära och aktierna ägs av hundratusentals svenska småsparare. Sett ur ett längre perspektiv har investerarna gjort väldigt kloka val som placerat sina pengar i aktierna. 

Det står klart i den undersökning som Aktiespararen gjort i det senaste numret av tidningen som har just investmentbolag som tema. 

I den ställs de fyra största investmentbolagen på Stockholmsbörsen, som är nämnda ovan, mot de fyra största aktivt förvaltade Sverigefonderna. 

Storseger för investmentbolagen

Investor, Lundbergs, Latour och Industrivärden har avkastat 395 procent i snitt de senaste tio åren. 

Handelsbanken Sverige Select, Swedbank Robur Sverige, AMF Aktiefond Sverige och Didner & Gerge Aktiefond Sverige används i jämförelsen med investmentbolagen under samma tidsperiod.  Den genomsnittliga avkastningen för fonderna uppgår till 170 procent.

Noterbart är att de stora investmentbolagen som helhet även gett omkring den dubbla avkastningen jämfört med fonderna i exemplet sett ur såväl ett treårigt- som ett femårigt perspektiv. 

Aktiespararens chefredaktör Göran Lind slänger dock in en brasklapp.

”Resultaten ska naturligtvis inte tolkas som att man som sparare kan ta vilket investmentbolag som helst och sedan förvänta sig ständig överavkastning mot börsen. De finns flera exempel på misslyckanden, framför allt bland de mindre investmentbolagen. Men även större aktörer som Kinnevik, med ett börsvärde på 34 miljarder kronor, är på tre år ner drygt 50 procent. Stjärnförvaltaren Latour har under samma period bara givit hälften av Stockholmsbörsens avkastning”, skriver han.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar investmentbolag

MISSA INTE: Förvaltaren: Investmentbolagen att köpa nu

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter