Foto: Colourbox.

Investera i piloter som äger mycket aktier

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Att investera i aktier handlar inte bara om att förstå siffror eller följa trender. Det handlar också om människorna bakom siffrorna. Ett företag där ledningen är villig att sätta sitt eget kapital på spel talar ofta om tro och engagemang. Genom att följa principen om ”Pilotskolan” kan du som investerare identifiera bolag vars ledning har incitament att göra ett bra jobb samt att skapa långsiktigt aktieägarvärde.

LÄS OCKSÅ: Så blir du enklast miljonär

Incitament styr människor

Investerarprofilen Charlie Munger uttrycker det tydligt: “Show me the incentive, and I’ll show you the outcome”.

Att människor gör saker som belönar dem är ingen svår tanke att förstå. Det svåra är att identifiera vilka incitament som är i spel och om det ibland finns motsägande incitament på samma gång.  Exempel på det senare kan vara när man vill göra något godhjärtat så som att motverka klimatkris, förbättra sociala förhållanden eller en så tydlig sak som att höja lönerna på sina anställda även inklusive vd:ns egen lön. Alla dessa saker är goda, men det är enbart när de sker i samförstånd med att skapa aktieägarvärde som de kommer att vara bra för dig som investerare.

Ett sätt att lösa klimatkrisen är att sluta med all produktion, men det förefaller naturligtvis som ganska dåligt för aktieägarna. Att anpassa affärsmodellen efter förutsättningar där bolaget kan växa genom hållbar produktion och återvinning av överflöd uppstår förutsättningarna för aktieägarvärde. Att höja löner utan att produktiviteten ökar är även direkt värdeförstörande för ägaren.

Genom att ledare själva ägare aktier och enbart när de äger så mycket aktier att det blir kännbart kommer incitamenten att vara i linje med övriga aktieägare. Vill vi ha företagsledare som gör gott för både bolaget och omvärlden tror jag det arbetet startar med att sätta incitamenten rätt.

MISSA INTE: Fondsparande som gör dig till miljonär

Några av börsens främsta piloter

Bolag Lista Största ägare VD Största ägare kapital Största ägare röster Totalavkastning, 5 år ROE/år, snitt 5 år
Bahnhof First North Karlung & Norman Jon Karlung 50% 86% 27% 34%
New Wave Large Cap Torsten Jansson genom bolag Torsten Jansson 34% 82% 182% 15%
Fast Partner Large Cap Sven-Olof Johansson Sven-Olof Johansson 69% 71% -14% 5%
Lundbergföretagen Large Cap Fredrik Lundberg o fam/bol Fredrik Lundberg 40% 71% 67% 8%
Wallenstam Large Cap Hans Wallenstam o fam/bol Hans Wallenstam 25% 61% -11% 3%

Ovanstående lista är inte fullständig, men det är några av börsens största piloter sett till hur stor del av kontrollerande röster som de har. Detta är imponerande företagsledare som har byggt fantastiska bolag där det helt klart finns ett incitament utöver månadslönen.

Listan får ses som inspiration på vad som menas med piloter. Samtidigt ska det sägas att även piloter kan flyga dåligt. En större koncentrerad ägare kan även den väcka nya problem i form av att de känner att de redan sitter på kontrollen och inte behöver tillgodose mindre aktieägare i lika stor utsträckning.

Jag säger inte att listan ovan är den typen av bolag, utan allt jag säger är att du som investerare behöver lista ut vad deras incitament är. Som investerare vill man hitta företagsledare som har anledning att springa den extra milen för att skapa aktieägarvärde. Personligen kan jag uppskatta att det finns en två till tre individer som har ett betydande ägande. Då har vi fler individer med rätt incitament och de håller dessutom varandra i schack så att ingen enskilds incitament går utöver någon annans.

SE ÄVEN: Bli miljonär – genom utdelningar

Varför är det bra att ledningen äger aktier?

Ökat engagemang: När ledningen äger en betydande andel av företagets aktier, är de ekonomiskt kopplade till företagets prestation. Detta kan öka motivationen att driva företaget framåt, göra lönsamma beslut och minimera risktagande.

Målriktning: Insynsägande ser till att ledningens och aktieägarnas intressen är allierade. Detta minskar risken för att ledningen tar beslut som gynnar dem på kort sikt men skadar aktieägarna på lång sikt.

Förtroende från investerare: Företag med högt insynsägande kan ses som mer pålitliga av investerare eftersom ledningen har ”skin in the game”.

Potentiell högre avkastning: Historiska data har ibland visat att företag med högt insynsägande tenderar att överprestera på börsen jämfört med de som inte har det.

Lärdomarna kring incitament kan vi ta med oss i flera aspekter. Vill du öka ditt sparande? Hitta rätt incitament som funkar för dig! För dig som letar bra bolag att investera i på lång sikt, ja, då gör du rätt i att kolla där det finns betydande ägande hos vd, styrelse och ledande befattningar. Det ger goda förutsättningar för att skapa aktieägarvärden.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investerarens väg till miljonen: ”Alla kan göra samma resa”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem