Foto: Unsplash.

Grafproffset: Förbered dig – då bottnar börsen

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Vi närmar oss en börsbotten och slutet på 2023 kan innebära en stark slutspurt  det spår grafgurun Johnny Torssell. För Dagens Industri pekar han ut vilka aktier som kan rusa som mest efter vändningen och vilka signaler på börsen man ska hålla koll på just nu.

Många är trötta på den svaga period som börsen har gått igenom den senaste tiden. September var en dyster månad och oktober har inte börjat vidare bättre. Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking, är inte förvånad. Sensommaren och den inledande tiden på hösten brukar historiskt sett vara en tråkig tid för börsen.

LÄS OCKSÅ: Experten: Här är fem heta investmentbolagstips

Perioden efter är dock betydligt muntrare och en hel del intressanta köplägen brukar uppenbara sig. Det fjärde kvartalet som vi nu klivit in i brukar vara den tid som avkastar bäst enligt grafgurun Johnny Torssell:

”Vi måste börja göra oss mentalt beredda på att börja gå in och köpa”, säger han till Dagens Industri.

MISSA INTE: Aktierna som Warren Buffett hade köpt på Stockholmsbörsen

Flera positiva signaler

Utöver att den kommande perioden historiskt brukar vara en positiv period för börsen så ser analytikern flera andra signaler som talar för ett starkt avslut på året. Att indexen är på ungefär samma nivå som vid årsskiftet talar till exempel för ett par starka sista månader för 2023.

”Det kanske tar flera veckor eller någon månad innan det vänder, det vet vi inte. Men eftersom vi vet hur bra det brukar vara att gå in och köpa i den här perioden så är det intressant att göra sig mentalt redo för det”, säger analytikern.

En annan positiv signal som talar för en uppåtrekyl är att börsen ser översåld ut. Det är något som indikerar att vi börjar närma oss en botten. Exakt när det blir är dock svårt att säga.

Vad är då en bra strategi för en småsparare just nu? Fonder kan vara ett alternativ enligt Johnny Torssell.

”En bra strategi i de lägena är att gå in och köpa lite fonder när vi börjar se att botten är träffad. Då kan man få med sig en bra rörelse under det kommande kvartalet eller sex månaderna.”

SE ÄVEN: Enkla råd för bättre avkastning

Småbolag lockar

När botten väl slår till så menar grafgurun att det kan vara läge att plocka upp småbolag som haft det tufft på börsen det senaste.

”Skulle det bli lite mer positivt sentiment skulle jag gissa på att small cap-bolagen kan börja röra sig uppåt ganska starkt. Det borde finnas en bra uppsida där”, säger Johnny Torssell.

YTTERLIGARE LÄSNING: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem