PE-tal

Fortsätt bara köpa aktier

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

En tid när Stockholmbörsen befinner sig i ett tufft läge och investerares portföljer krymper drastiskt i värde kan vara skrämmande. Det är lätt att förlora hoppet när aktiekurserna sjunker i rasande fart. Men även när allt känns som jobbigast finns det flera skäl bakom varför det fortfarande är möjligt att ta bra investeringsbeslut – och kanske göra de allra bästa affärerna på sikt.

Här nedan är fem anledningar till att fortsätta köpa aktier när marknaden skakar obehagligt mycket.

Rabatterade priser

Under en börsnedgång sjunker nästintill alla aktier vilket innebär att väldigt mycket är på rea. I stället för att sälja när aktiekurserna är låg  har du möjligheten att köpa aktier till rabatterade priser. Priset du får för ett bolag under en börsnedgång kan vara lägre än vad du har sett på flera år. Om du har haft ögonen på en viss aktie men tidigare inte känt att priset varit fördelaktigt kan en börsnedgång erbjuda dig den affär du letat efter. Det gör det möjligt att bygga upp din portfölj med högkvalitativa tillgångar till reducerade kostnader.

LÄS OCKSÅ: Näst bäst i världen – nu har Erling Haaland köpt sina första aktier

Investera i aktier med långsiktig uthållighet – när de är undervärderade

Om du är intresserad av en långsiktig köp-och-behåll-strategi kan en börsnedgång vara särskilt fördelaktig. Inte bara är nästan allt på rea. Du kan också hitta bra värdeaktier med långsiktig uthållighet. Prisfallen för dessa typer av aktier kanske inte är lika dramatiska som för tillväxttillgångar, men du kan fortfarande hitta bra priser. Genom att noggrant granska aktiernas grundläggande egenskaper kan du identifiera vilka som sannolikt kommer att ha långsiktig uthållighet efter att nedgången har avslutats. Under en nedgång kan du samla på dig fler aktier medan priserna fortfarande är relativt låga.

MISSA INTE: Så blir du rik på börsen: ”Då ska du köpa mer aktier”

Öka ditt ägande i utdelningsaktier

För investerare som fokuserar på utdelningar kan en börsnedgång vara ett utmärkt tillfälle att öka antalet aktier du äger i dina bolag. Eftersom din utdelning beror på antalet aktier du äger kan en större utbetalning förväntas när du köper fler aktier under en nedgång. Överväg att titta på aktier som inte minskar sina utdelningar när det är tufft. Utdelningsaristokrater kan vara ett bra val eftersom dessa är företag som faktiskt har höjt sina utdelningar varje år de senaste 25 åren inklusive under lågkonjunkturer. Genom att lägga till fler aktier i din utdelningsportfölj under en nedgång kan du dra nytta av ökade utbetalningar under många år framöver. Det kan ge dig en pålitlig inkomstkälla och en möjlighet att öka dina utdelningar över tid. Även när marknaden är utmanande.

SE ÄVEN: Perfekta aktieinvesteringar: ”Köp kvalitet och gråt en gång”

Bli väl positionerad för återhämtningen

Generellt sett återhämtar sig marknaden efter en krasch Så länge du inte säljer under kraschen och låser in dina förluster finns det en god chans att du kommer att se en stabil värdeökning senare. Därför kan du få fler aktier för varje investerad krona genom att köpa under en krasch när priserna är låga. Ju fler aktier du äger, desto större blir dina avkastningar under den efterföljande återhämtningen. Att köpa under ett större fall eller rent ut sagt en krasch kan vara ett pålitligt sätt att potentiellt öka värdet i din portfölj och storleken på din framtida förmögenhet.

YTTERLIGARE LÄSNING: Klippläge i börsstormen – köp fyra pressade klassaktier: ”Bra tillfälle”

Indexfonder till rabatt

Även indexfonder tappar i pris under en börsnedgång. Genom att köpa fler andelar när priserna är låga kan du öka din potentiella avkastning när marknaden återhämtar sig. Att utnyttja dessa rabatter kan vara ett enkelt sätt att bygga upp en mer omfattande portfölj och dra nytta av framtida uppgångar på aktiemarknaden.

LÄSTIPS: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem