Därför ska du göra din egen analys: ”Betyder allt”

Det kan vara lätt att skaffa sig en uppfattning om en aktie genom att läsa analyser eller artiklar om bolaget ifråga – och få såväl en positiv som negativ bild. Men innan en investering görs eller avstås är det ett måste att inte bara lyssna på andra utan att i stället göra en ordentlig analys på egen hand. ”Ha de kritiska glasögonen på dig”, säger Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

Det finns massvis av underlag om i alla fall de större bolagen på Stockholmsbörsen som går att hitta både digitalt, i papperstidningar och på sociala medier. 

Analytiker och experters olika rekommendationer, som kan vara av både köp-, neutral och säljkaraktär, bidrar inte sällan med kraftiga kursrörelser som kan få investerare att sälja eller köpa en aktie på nyheten. 

LÄS ÄVEN: Investmentbolagsgurun: ”Värderingar som science fiction”

Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare, är noga att framhålla att det är viktigt att inte fastna i bruset som uppstår – utan att vara noggrann och gå igenom bolagen som kan vara intressanta objekt på ett ordentligt sätt själv.

– Jag tycker att man ska ha de kritiska glasögonen på sig och alltid ifrågasätta analysernas slutsatser. Jag tycker däremot att analyserna ofta kan lyfta fram intressant information som man själv kanske har missat som man kan väga in i sina analyser, säger han. 

MISSA INTE: Efter utdelningsbeskedet – skur av pengaregn kan vänta sparare

Väger vissa typer av publikationer mer än vad andra gör?

– Absolut. Den främsta faktorn för vilka analyser jag tycker är mest intressanta är om analyserna är oberoende. Därför är jag mer försiktigt inställd till uppdragsanalyser. 

Robert Andersson konstaterar att din egen analys betyder allt för hur lyckade dina investeringar ska bli över tid. 

– Det är många som har förlorat mycket pengar på att lyssna på andras tips. Du investerar dina egna pengar som du har arbetat ihop och du måste själv ta ansvar för hur dessa investeras. Det ansvaret skulle inte jag låta anförtro en analytiker. 

SE OCKSÅ: ”Långsiktig strategi har alltid fungerat”

Har du några enkla tips för att lägga grunden till en egen framgångsrik analys?

– I min analys finns ett gäng olika steg. Men de enskilt viktigaste stegen är att grotta ner sig i företagets verksamhet och förstå hur företaget tjänar pengar (om det gör det, reds anm), säger Robert Andersson. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Här är UA-medlemmarnas favoritaktier

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter