Foto: EFN.

Då är det läge att sälja dina aktier: ”Helt idiotiskt”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Var noga med att inte göra affärer bara för att. Men våga även se över din strategi och att sälja bolag som det inte längre känns bra att vara investerad i. ”Tyvärr använder många argumentet ”så länge jag inte har sålt har jag inte förlorat något” när det kommer till en dålig investering. Det är helt idiotiskt”, säger Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson i EFN Marknad.

I onsdagens avsnitt av EFN Marknad gästar Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson studion för att diskutera när det är dags att sälja sina aktier. 

I grund och botten är Henrik Johansson tydlig med att han letar efter noterade bolag som han allra helst gifter sig med eller i alla fall är tillsammans väldigt länge med. 

MISSA INTE: Charlie Mungers bästa livs- och investeringstips

Fel att följa klyschan

Det finns ingen poäng med att vara aktiv bara för att suget efter att göra något kan finnas. Men Henrik Johansson är också på det klara över att det absolut uppstår situationer där det enda rätta beslutet är att göra sig av med sitt innehav. 

– Det är många privatsparare använder argumentet ”så länge som jag inte har sålt har jag inte förlorat något” när det kommer till en dålig investering. Tyvärr är det väldigt vanligt. Jag brukar likna det med ett hus som sakta men säkert brinner ned. Då är det helt idiotiskt att hålla kvar det. Det är samma med en aktie, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Fyra aktier på rea: ”Potentiell kursdubblare”

Så ser säljprocessen ut

Henrik Johansson konstaterar att han har satt upp flera specifika kriterier gällande vad som krävs för att han ska sälja en aktie. 

Tappat förtroende för ledning och styrelse, att deras incitament inte stämmer överens med aktieägarnas intresse och att det finns bättre alternativ att investera i är några faktorer han tar med i beaktning. 

– Sedan är det också alltid en värderingsfråga. Ett pris på ett bolag kan gå upp alldeles för mycket på ett sätt som inte motsvarar utvecklingen i verksamheten eller dess framtidsutsikter. Då börjar jag att sälja av lite grann i alla fall. 

MISSA INTE: Fem aktier med risk för sänkt utdelning

Just att successivt lätta på ett innehav i portföljen är en strategi som Henrik Johansson använder sig av och tycker mycket om. 

– Tidigare har jag slängt ut allt på en gång. Nu tar jag det mer steg för steg och säljer ett innehav i åtminstone tre-fyra olika delar. Då blir det inte samma ångest om bolaget går upp jättemycket direkt efter att du har sålt. Att både skala ut sig och även skala in sig, om det bara var en tillfällig grej som fick dig att vilja sälja dina aktier, är ett jättebra sätt att diversifiera bort tajmingen. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Skydda din portfölj – från valutaknock: ”Var medveten om risken”

Fokus på bäst förutsättningar för avkastning

Ibland är det också som så att du helt enkelt har hittat en eller ett par aktier som känns klart intressantare än den eller de som du har i portföljen för stunden. Då kan det vara ett måste att agera för att skapa sig det svängrum som krävs för att ge sig själv bästa tänkbara möjligheter att lyckas skapa en god värdeutveckling i portföljen.

– Ibland kan man ju bli ”tvungen” att sälja för att kunna vara investerad i de bästa alternativen. Om du har hittat två-tre nya aktier som känns bättre kan det absolut vara en idé att sälja en aktie och investera i dessa i stället om du tror att det ska ge dig mer avkastning, säger Henrik Johansson.

LÄSTIPS: Tv-stjärnans väg till ekonomisk frihet: ”Aktier är en bra affär”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem