Foto: Shutterstock

Charlie Mungers bästa livs- och investeringstips

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Investeringsikonen och Warren Buffetts parhäst i Berkshire Hathaway, Charlie Munger, har avlidit en månad före sin 100-årsdag. Här är några av den finansiella förebildens absoluta topptips som kan ta egentligen vem som helst till framgång.

På tisdagskvällen svensk tid bekräftade Berkshire Hathaway att Charlie Munger, 99, avlidit.

Mångsysslaren, jurist i grunden, var vice ordförande i det framgångsrika investmentbolaget och hyllas stort av sin kollega, vän och Berkshire Hathaways vd Warren Buffett, som kom i kontakt med Charlie Munger i samband med en middag i Los Angeles 1959 för första gången.

– Berkshire Hathaway hade inte kunnat ha byggts upp till sin nuvarande status utan Charlies inspiration, visdom och deltagande, säger Warren Buffett i ett pressmeddelande.

Ett exempel går att se i att det var Charlie Munger som öppnade Warren Buffetts ögon för att investera i välskötta bolag till bra priser. Innan de båda möttes var Warren Buffett väldigt fokuserad på att endast köpa bolag som mer eller mindre fallit ihop till en mycket billig peng.

LÄS OCKSÅ: Svenska Buffett-strategin krossar börsen

Smart och snabbtänkt

Charlie Munger, som föddes den 1 januari 1924 i Omaha, Nebraska, i USA, hyllas nu av finansprofiler och investerare världen över.

– Oavsett om du är investerare eller kirurg så kommer det du redan vet alltid vara ramen du använder för att förstå världen. Det är bara genom att ha en bred kompetens som man kan se saker som de är. På det sättet var han verkligen briljant”, säger investmentbolaget Spiltans vd Per H. Börjesson, som ofta kallas för ”Sveriges Warren Buffett” med hänvisning till ett berömt Charlie Munger-citat, till Dagens industri och tillägger sedan:

– Det är verkligen jättetråkigt att han har gått bort. Han var väldigt pigg på bolagets stämma i maj, men när man är så gammal så kan det gå väldigt snabbt utför. Jag tror det var många som såg fram emot att få fira hans hundraårsdag i januari.

Den karismatiske Charlie Munger höll ofta en klart lägre profil än Warren Buffett utåt. Men han tvekade heller aldrig att säga vad han tyckte eller att ge såväl ris som ros på rappa, kvicka och underfundiga sätt.

MISSA INTE: Följ Buffetts råd: Bygg långsiktig portfölj med rätt aktier

Kloka råd

Morningstar har sammanfattat tolv lärdomar från både Charlie Munger och Warren Buffett. Tonvikten ligger givetvis på råd som kan användas i investeringssammanhang. Flera av dem går dock även att använda sig av livet i stort.

 • Var skeptisk till ”exotiska” finansiella instrument.
 • Inflation gör begreppet ”vallgravar” ännu viktigare.
 • Volatilitet och risk är inte samma sak.
 • Ha integritet på ett tydligt och enkelt sätt.
 • Fondstyrelser går att likställa med ”knähundar”.
 • Det går mer än bra att vara passiv i samband med investeringar.
 • Fortsätt alltid att lära.
 • De finansiella marknaderna är bra – men inte fläckfria.
 • Indexfonder är en fantastisk skapelse.
 • Ingen skicklig investerare är bara värde- eller tillväxtfokuserad. Snarare både och.
 • Vikten av att vinna livets födelselotteri, att vara född på rätt plats i världen.
 • Ha rätt typ av förväntningar.

Studera vidare

Att ständigt just lära och läsa är något som både Charlie Munger och Warren Buffett alltid rekommenderat och lyft fram som en viktig framgångsfaktor i bland annat anslutning till Berkshire Hathaways populära och spektakulära årsstämmor i Omaha.

Några intressanta böcker om Charlie Mungers livsresa, investeringsprinciper och med fokus på hans visdom är: ”Poor Charlie’s Almanack: The Essential Wit and Wisdom of Charles T. Munger”, ”The Tao of Charlie Munger” och ”Charlie Munger: The complete investor”.

Charlie Mungers första och enda podcastintervju i ett färskt avsnitt av Acquired och den sista stora intervjun med CNBC är också värda att ta del av.

LÄSTIPS: Aktierna som Warren Buffett hade köpt på Stockholmsbörsen

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem