Emelie Stark. Foto: Privat.

Bygg den optimala portföljen

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2024

Diversifiering handlar om att sprida risk med målet att minimera volatilitet, att försöka undvika alldeles för stora upp- och nedgångar i din portfölj. Minskad volatilitet och stabil tillväxt leder på lång sikt till bättre avkastning – något som vi investerare eftersträvar, skriver Emelie Stark.

Att diversifiera din portfölj är lite som att ha en bra garderob. Visst har du tillräcklig framtidsutsikt för att äga mer än shorts och t-shirt för att möta de fyra årstiderna? Dunjacka och kängor i vintertid, t-shirt och kortbyxor till sommaren och allt däremellan för att anpassa sig till vädret. På ett liknande sätt kan du tänka när det gäller börsens olika säsonger. Alltså att sprida dina investeringar och därigenom bibehålla värdet och stärka portföljen.

LÄS OCKSÅ: Dolda utdelningen: ”Riktiga kassakor”

Sprid riskerna

Dela upp pengar och tidslängd på dina investeringar och även olika riskklasser som möjliggör tillväxt. Samtidigt medför detta att du tappar minimalt med kapital i varierande marknadslägen. Målet är alltså att minska portföljens volatilitet. Det här uppnås genom att fördela en portfölj bland olika tillgångsslag (aktier, fonder, råvaror, obligationer och likvida medel, för att nämna några), olika industrier och att investera på olika marknader.

Att bestämma vilken blandning av tillgångar som ska finnas i din portfölj är något alla måste bestämma själva. Det finns få ”rätt och fel”. Din investeringsstrategi, dina analyser och intressen får forma din portfölj. Den ”bästa” blandningen av tillgångar kommer att bero på din tidshorisont, förmåga att hantera risk och egna preferenser. Vissa tror på investmentbolag och amerikanska techföretag medan andra gillar råvaror, valutor eller småländska industribolag.

MISSA INTE: Utdelningsportfölj för guldkant: ”Skönt när pengar trillar in”

Vad är tillgångar?

Investeringar kan göras både på och utanför börsen. Därför börjar jag personligen med att titta på börshandlade tillgångar, som går att benämna som olika tillgångsslag. Dessa utvecklas generellt olika i varierande marknadsförhållanden. Därför kan det vara fördelaktigt att äga olika tillgångar som stöttar varandra och skapar balans. Inom tillgångsslag som aktier finns det även underkategorier baserade på bolagsstorlek, industri eller geografisk marknad. Dessutom varierar aktier i olika typer, som tillväxt- och värdeaktier.

Tillväxtaktier utgörs av bolag som förväntas överträffa marknaden på längre sikt tack vare sin framtida potential. Värdeaktier utgörs av bolag som för närvarande handlas under sitt verkliga värde och därför förväntas ge en fin avkastning och även chans till utdelning. Att blanda och sprida inom respektive tillgångsslag kan bidra till mindre volatilitet och därmed en mer gynnsam utveckling.

SE ÄVEN: 10 aktier att köpa för skatteåterbäringen

Utanför börsen

Du kan också gå utanför börsen för att hitta fantastiska investeringar och även här diversifiera din portfölj. Exempel på dessa är bostäder, råvaror, guld, konst, utbildning, samlarobjekt, start av företag med flera. Dessa tillgångar kan komplettera varandra mycket väl. Till exempel om bostadsmarknaden faller kommer troligen inte värdet på din utbildning att påverkas. Likaså kan efterfrågan av samlarobjekt och konst vara stark trots att vissa aktier du investerat i tappar i värde.

Antal aktier i en portfölj

Räcker det med att ha två till tre aktier i sin portfölj eller behövs det fler? Det beror på om du investerar på lång eller kort sikt, i detta fall väljer vi lång sikt. Statistik pekar på att vi får bäst avkastning om vi har fler än tolv aktier. Vid val av fler än tolv aktier syns inte någon signifikant ökning i riskspridning. Oftast nämns därför 10–15 stycken som ett ”gyllene antal” aktier att ha i sin portfölj. För att förbättra riskspridningen förutsätter detta att du har valt bolag i olika branscher.

YTTERLIGARE LÄSNING: Bästa aktierna för utdelningsportföljen

Sprida ut investeringar

Har du kapital att investera just nu? Om ja: Överväg att dela upp dina köp på olika tillfällen så att du inte råkar gå in på ”toppen” av tillgångens prissättning. Genom att sprida ut dina investeringar över tid ökar chansen att du köper tillgången vid olika inköpspriser och minskar därmed snittet för ditt förvärv. Detta kallas också för GAV, genomsnittligt anskaffningsvärde. Ju lägre genomsnitt desto högre blir din avkastning.

Sammanfattning

Minskad volatilitet innebär långsiktigt bättre avkastning. En portfölj med hög volatilitet behöver betydligt högre värdetillväxt (tid) efter ras för att ”ta igen sin förlust” än vad en diversifierad portfölj behöver. Genom att diversifiera mellan olika tillgångar och tillgångsslag, på och utanför börsen, ger du din portfölj både bredd och möjlighet till gynnsam utveckling. Sprid ut inköpen över tid, gärna månadsvis och äg någonstans mellan 10–15 olika aktier. Allt för att minimera risk och maximera möjligheten till långsiktig tillväxt.

LÄSTIPS: Fredrik Lundbergs bästa råd: Så blir du rik som ung

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem