Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Moderaterna.

Budgeten: Så mycket sänks skatten nästa år

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats
Regeringen har lämnat över sin budgetproposition till riksdagen där reformerna uppgår till 39 miljarder kronor för 2024. Bland annat innehåller budgeten ett nytt jobbskatteavdrag.

Det är fortsatt ett tufft ekonomiskt läge för Sverige men det finns förutsättningar att klara av utmaningarna. Det säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med att höstbudgeten idag presenteras.

”Sverige befinner sig fortsatt i en ekonomisk vinter och i ett svårt säkerhetsläge. Regeringen prioriterar att bekämpa inflationen och stötta hushåll och välfärd”, säger finansministern i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Så säkrar du ekonomin i höst – expertens råd: ”Se över vad ditt liv kostar”

Finansministern håller pressträff

Under onsdagens pressträff säger finansministern bland annat att den ihållande arbetsmarknaden kommer behöva ge vika för lågkonjunkturen nästa år.

”Hittills har arbetsmarknaden visat sig robust, men arbetsmarknaden kommer utvecklas svagare nästa år. Den ekonomiska politiken är inriktad på att stötta hushåll, stötta välfärd men samtidigt göra historiska satsningar på rättsväsende och försvar”

Den största reformen i regeringens höstbudget är ett nytt jobbskatteavdrag. Den införs istället för höjd brytpunkt för statlig skatt och är inriktat mot låg- och medelinkomsttagare. Tabellen nedan visar hur mycket skatten sänks genom jobbskatteavdraget, inklusive indexeringar av jobbskatteavdrag och grundavdrag.

Mer pengar för snusare och välfärden

Mycket av det som presenteras i budgeten är sedan tidigare känt.

Bland förslagen finns bland annat sänkt skatt på bensin, diesel och jordbruksdiesel på 6,5 miljarder kronor. Även skatten för pensionärer sänks med 2 miljarder kronor.

Regeringen har även bestämt sig för att sänka skatten på snus och avskaffa skatten på plastpåsar.

Vidare får välfärden mer pengar. Enligt regeringens egna beräkningar går ungefär 40 % av reformutrymmet till sektorn.

Regeringen väljer också att förlänga det förhöjda bostadsbidraget för barnfamiljer med svag ekonomi med sex månader.

MISSA INTE: Bästa spartipsen till studenten: ”Få mer pengar”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem