Foto: Privat.

Tre köpvärda investmentbolag: ”Attraktiv rabatt”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Det finns inte särskilt många fyndvärderingar bland de mest kvalitativa investmentbolagen. Men det innebär inte att det inte finns aktier med god avkastningspotential inom sektorn under 2024, enligt sektorexperten. “Här är det läge att börja bottenfiska”, säger Marcus Fridell, som författat boken “Bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag”. 

Hundratusentals svenskar äger aktier i de olika investmentbolagen på Stockholmsbörsen.  

För de som valde att investera i en portfölj med de fyra jättarna Investor, Industrivärden, Lundbergs och Latour blev det en totalavkastning på 30 procent under 2023.  

– Men för de mindre investmentbolagen var det ett desto stökigare år, säger Marcus Fridell, som skrivit boken “Bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag” och som arbetar som skribent på Privata Affärer. 

Marcus Fridell är tydlig med att investmentbolag fortsatt är en bra grund i en aktieportfölj. 

– Däremot finns det inte så mycket fyndvärderingar bland de mest kvalitativa investmentbolagen. Allt fler investmentbolag handlas till mer eller mindre permanenta premievärderingar. 

LÄS OCKSÅ: Så analyserar du investmentbolag

Investors stabilitet lockar

Marcus Fridell har tagit fram tre extra intressanta investmentbolagsaktier för Stock Magazine.  

Först ut är Investor. Wallenbergarnas investmentbolag, som rapporterade för 2023 i sin helhet och bland annat meddelade en 9-procentig utdelningsökning på fredagsmorgonen, är en väldigt stabil byggsten i formerandet av en portfölj, anser Marcus Fridell. 

– Den kan fortfarande köpas till en ganska hygglig rabatt på 14 procent.  

MISSA INTE: Investors kamp – mot rabatten

Attraktiv rabatt i Spiltan

Sedan slår Marcus Fridell ett slag för Spiltan Invest.  

– Spiltan tycker jag är det enda riktigt kvalitativa investmentbolaget med en riktigt attraktiv rabatt. Just nu ligger den på drygt 25 procent. Under 2024 ska Spiltans aktie börja handlas dagligen. Jag tror det kommer att kunna sänka rabatten. 

Marcus Fridell är tydlig med att Paradox Interactive sätter agendan för Spiltan i och med att gamingbolaget utgör omkring 40 procent av substansvärdet. 

SE ÄVEN: Så blir du enklast miljonär

Möjlighet till bottenfiske i Kinnevik

Kinnevik hade ett väldigt motigt 2023. Ett ifrågasatt bolag backade tungt på börsen i takt med att stigande räntor pressade dess onoterade, mindre innehav. 

Men nu ser Marcus Fridell ett läge att börja bottenfiska i Kinnevik. Vid 100 kronor handlas aktien till en rabatt på 50 procent. 

– Det finns mycket osäkerhet kring vad som egentligen är verkligt värde på deras onoterade innehav, men på kort sikt finns potential för att de skrivs upp. Dessutom har Kinnevik en nettokassa på 7,5 miljarder kronor samtidigt som Tele2 är ett innehav som ger många hundra miljoner kronor i utdelningar varje år. Det ger en trygg finansiell situation.

Vilka investmentbolag är mindre intressanta att investera i?

– Många av de som handlas till premievärderingar tycker jag är svåra att lockas av även om det handlar om bolag som är skickliga investerare, som Latour, Bure och Svolder, säger Marcus Fridell, och tillägger: 

– Öresunds investeringar har gått svagt i många år, men ändå handlas aktien till en premie. Där blir jag inte sugen på att köpa för tillfället. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Bästa investmentbolaget för 2024: ”Större rabatt”

Så lyckas du med dina investeringar  

För att bli en framgångsrik placerare i investmentbolag är det viktigt att sprida risken genom att äga ett antal investmentbolag, konstaterar Marcus Fridell. 

– Lägg störst vikter i bolag där kvalitativa och väldiversifierade portföljer kombineras med en substansrabatt. För dig som håller på att bygga upp en portfölj, spara regelbundet och låt dig inte påverkas av svängningar. I en stor svacka kan det vara lätt att tappa motivationen, men just då är det sannolikt ett bra tillfälle att snarare försöka öka sitt sparande om möjligt. 

LÄSTIPS: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: ”Köpläge i aktierna”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter