Foto: Nordnet.

Varningen – för investmentbolag: ”Riskerna har ökat”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Flera substansrabatter har minskat medan substanspremier har skjutit i höjden. Nu kan det vara läge att vara försiktig med att investera i investmentbolag, anser Nordnets sparekonom Frida Bratt. 

Det är i ett blogginlägg som nätmäklaren Nordnets sparekonom Frida Bratt konstaterar att det gäller att tänka till både en och två gånger före ett köp i ett investmentbolag vars premie stigit rejält eller vars substansrabatt är klart lägre än det historiska genomsnittet.

”I tider av ökad riskaptit brukar onoterat värderas upp, vilket är vad som hänt. Med detta ökar också riskerna, som det som investerare gäller att vara vaksam på. Det du som investerare inte vill råka ut för är en så kallad dubbelsmäll, om marknadshumöret vänder. Det vill säga att du får både en fallande aktiekurs och en ökad rabatt/minskad premie på halsen”, skriver Frida Bratt.

Frida Bratt nämner Investor som ett exempel. Historiskt har bolagets substansrabatt legat kring 15 procent. Nu är den nere i 7 procent. 

Substanspremierna i Latour, Bure och Svolder har också lyft markant och ligger långt över de historiska genomsnitten. 

Framgångsrikt på sikt

Sett ur ett längre perspektiv är Frida Bratt dock tydlig med att det finns ordentliga uppsidor i att investera i investmentbolag. Hon gör en jämförelse med fondsparande. 

För en aktivt förvaltad svensk aktiefond är det inte ovanligt att betala så mycket som uppemot 1,5 procent i förvaltningsavgift. Förvaltningskostnaden för investmentbolag ligger i häradet av 15 punkter.

”Det andra argumentet, ägandet, är också attraktivt. Du kan helt enkelt ta rygg på erfarna förvaltare med god och långvarig historik, och där ägarna alltså själva är aktiva. De kan komma in i bolag och på riktigt skapa skillnad”, skriver Frida Bratt.

LÄS OCKSÅ: Dolda utdelningen: ”Riktiga kassakor”

MISSA INTE: Utdelningsportfölj för guldkant: ”Skönt när pengar trillar in”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter