Välj investmentbolag före fonder: ”Blir en stor portfölj”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Industrivärdens kommunikations- och hållbarhetschef Sverker Sivall ser fler fördelar med att investera i ett par investmentbolag i stället för i fonder. Riskspridning till lägre förvaltningskostnad är en anledning. ”Har man de fem, sex största investmentbolagen har man underliggande cirka 50 innehavsbolag”, säger han i samband med Aktiespararnas event Stora Aktiedagarna.

MISSA INTE: Så analyserar du investmentbolag

På tisdagen gästade Industrivärden representerat av sin kommunikations- och hållbarhetschef Sverker Sivall Aktiespararnas event Stora Aktiedagarna som organisationen arrangerar i veckan. 

Sverker Sivall delade bland annat med sig av varför det kan vara en smart idé att investera i ett gäng investmentbolag i stället för att lägga sina pengar i fonder. 

– Har man de fem, sex största investmentbolagen (i Sverige, reds anm), då har man underliggande cirka 50 innehavsbolag. Det är en rätt stor fondportfölj. Och alla de bolagen ägs av aktiva ägare som engagerar sig, kan väldigt mycket om bolagen och framför allt – som har möjlighet att påverka, säger Sverker Sivall. 

LÄS OCKSÅ: Genomgång: Här är bästa investmentbolaget

Kostar mindre

Den lägre förvaltningskostnaden är en fördel med att investera i investmentbolag. 

Snittkostnaden för aktiefonder i Sverige uppgick till 0,86 procent för 2022, skriver Aktiespararna, som hänvisar till uppgifter från europeiska tillsynsmyndigheten Esma. 

Industrivärdens kostnad för sin förvaltning är mindre än 0,1 procent av förvaltat kapital. Investors motsvarighet är 0,08 procent och Latours kostnad är i sin tur ännu lägre.

SE ÄVEN: Förvaltaren: Bästa investmentbolagen att köpa nu

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter