Självklar aktieexponering: ”Missa inte avkastningståget”

Denna ledarkrönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2024

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Över tid har placeringar i småbolagen listade på Stockholmsbörsen varit en mycket framgångsrik strategi. Det är mycket enklare att växa från lägre nivåer och i det lågränteklimat som länge var en verklighet trivdes alla slags bolag av mindre karaktär som fisken i vattnet, skriver Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson.

Men i takt med att räntenivån stigit och en högre inflation satt avtryck har de senaste åren inneburit en form av revansch för större bolag. Sedan toppen vid årsskiftet 2021–2022 är småbolagsindex OMXSSPCI ned omkring 30 procent medan breda OMXSPI “endast” backat 7 procent under samma period.

Frågan är dock om det inte är dags för en vändning för börsens mindre aktörer nu? Inflationen har sjunkit och räntesänkningar spås lura runt hörnet. Stock Magazine vill i alla fall förberedda sina läsare på att en ny era för småbolagsaktier kan vara att vänta.

Därför tar vi en titt på vad som egentligen definierar ett småbolag, hur agnarna kan skiljas från vetet och hur det går att hitta de riktiga guldkornen. Vi får även lära känna framträdande bolag och entreprenörer som är inne i olika faser av respektive resa.

Att ha en exponering mot småbolag är en form av självklarhet för inte minst yngre investerare. Om det känns jobbigt att välja aktier på egen hand finns det såväl flera fonder som investmentbolag med fokus på nischen. Se till att inte stå kvar på perrongen när avkastningståget går.

LÄS OCKSÅ: 10 aktier att köpa till studenten

MISSA INTE: Bästa tipsen: Så maxar du portföljens riskspridning

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter