10 aktier att köpa till studenten

Köp ett studentmedlemskap i Unga Aktiesparare här

Ett medlemskap i Unga Aktiesparare är en given studentpresent. Men kanske vill du även ge den nyexaminerade ungdomen en bra grundplåt till vad som kan bli en framgångsrik och växande aktieportfölj över tid? Här tipsar Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson om tio bolag som kan vara intressanta portföljkandidater.

Runt om i vårt avlånga land tar massvis av personer i 19-årsåldern studenten och ska ta steget ut i vuxenlivet den närmaste tiden. 

För att få en bra ekonomisk start på livet är det viktigt att få grundskaper i ämnet. Därför är ett medlemskap i Unga Aktiesparare, som går att införskaffa till bra och förmånliga priser i samband med organisationens högaktuella studentkampanj, en utomordentlig studentpresent. 

Men känner du för att växla upp ytterligare en nivå och kanske ge den unge eller de unga personerna i din närhet en liten start bestående av ett gäng olika aktier som en form av start på bygget av en sparportfölj?

Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson plockar fram tio aktier som han anser kan vara värda att kika närmare på. 

Notera att ett flerårigt, långsiktigt perspektiv vägs in i valet av bolag och att syftet med den sammansatta portföljen är att väcka tankar kring hur det går att skapa något som växer till sig och ger en bra avkastning över tid. Något som kan bli en betydande summa för den unge studenten ett par år senare.

Här är aktierna

Investor

Wallenbergarnas investmentbolag har inte blivit en folkaktie med flera hundratusentals privatsparare som ägare för inte. Investor har en bevisad historik, överträffar allt som oftast börsens index och äger världsledande bolag inom allt från verkstads,- till medicintekniks- och finanssektorn. Atlas Copco, ABB, Epiroc, Astra Zeneca, SEB och Saab är några exempel bland de ”noterade kärninvesteringarna”. En extra krydda finns även i exponeringen mot onoterade, välväxande Patricia Industries. Lägg till en substansrabatt som grädde på moset och du har en självklar bas i en aktieportfölj som har alla förutsättningar att fortsätta att leverera.

Latour 

Familjen Douglas investmentbolag är också en lika enkel som smidig investering att göra. Över tid imponerar Latours totalavkastning enormt och bolaget är, precis som Investor, mycket skickligt på att skapa, förädla och bygga helt nya värden i sina innehav. Utöver en bred portfölj av börsnoterade, fina bolag, Assa Abloy, Tomra Systems, Sweco och Securitas är några exempel, med etablerad ställning kommer du även åt Latours helägda onoterade verksamheter som har goda möjligheter att växa ännu mer i styrka. En substanspremie kan vara tråkig och lite besvärlig på kortare sikt, men sett ur ett längre perspektiv talar mycket för att Latour kommer att fortsätta att öka sitt substansvärde. Följaktligen stiger då även aktiekursen.

Spiltan Invest

En annorlunda form av investmentbolag som är väldigt exponerat mot gamingbolaget Paradox Interactive. Över tid har den investeringen blivit en riktig fullträff. Spiltan Invest har gått från en liten aktieklubb på Linköpings universitet till att avkasta flera tusen procent och gjort många svenskar till miljonärer. Det har varit tyngre sedan listningen på NGM, men kanske kan en daglig handel och aktieåterköp få fart på aktien i närtid med minskad substansrabatt som följd? Sett ur ett längre perspektiv lär Per H. Börjesson med kollegor fortsätta att göra lyckade affärer och öka sitt substansvärde. För en yngre individ kan Spiltan passa ypperligt som en krydda i portföljen.

Nibe 

Det populära och framgångsrika värmeteknikbolaget har hamnat i kylan. Men svackan har förutsättningar att bara bli temporär – i alla fall för den som lyfter blicken och ser ett par år framåt. Som ung kan du dra nytta av att detta kvalitetsbolag med produkter som behövs i omställningen mot en mer miljövänlig och energieffektiv värld kommit ned kraftigt i värdering. Flera breda omvärldstrender spelar Nibe i händerna och ett välskött bolag med småländsk företagarmentalitet kommer att kunna växla in på rätt spår och även dra fördel av bättre tider i konjunkturen som är att vänta framöver.

AB Volvo

Mycket har hänt i klassiska AB Volvo sedan Martin Lundstedt tog över som vd. Volvo har ”Scaniafierats” och är nu ett verkstadsbolag, om än ett fortsatt cykliskt sådant, med klart bättre styrning och koll på olika resultatenheter och marginaler. Känsligheten har minskat och bolaget har visat prov på förmåga att stå emot i tuffare tider. Låg värdering och hög direktavkastning är nyckeltal som uppskattas av investerare. Inte minst när nettokassan är urstark och skuldsättningen av liten karaktär. Mycket talar för att Volvo även kommer att kunna bli en vinnare i elektrifieringskampen. Lastbilarna är fortsatt det största affärsområdet, men varken anläggningsmaskiner eller bussar ska heller glömmas bort. Kanske blir Volvo CE till och med ett eget börsbolag i framtiden?

Beijer Ref 

Beijer Ref och Nibe har en hel del drag som påminner om varandra. Bolagens produkter ligger helt rätt i tiden, kommer att spela en viktig roll i energiomställningen och båda har styrts utomordentligt med både stor tillväxt, expansion och fantastisk kursutveckling som följd. Likt Nibe har dock Beijer Refs aktie värderats högt och tappat sedan toppen 2021. Vad som händer på kort sikt går inte att säga. Men en ny rejäl nedgång i kursen gör inte aktien mindre intressant för den som är ung och sätter saker i ett större perspektiv. Snarare tvärtom. Det gäller att hålla sig kall och kunna zooma ut och se att Beijer Ref lösningar inom köldmedier och klimatregleringar kommer att vara heta även framöver.

Hexagon

Få kan ha missat temat ”artificiell intelligens” med allt vad det innebär. Det är inte omöjligt att vissa bolag, inte minst i USA, fått sig en väl stor skjuts kortsiktigt på börsen av AI-hajpen. Men att AI är här för att stanna är ofrånkomligt. På Stockholmsbörsen är Hexagon ett bolag som kan bli vinnare på teknikutvecklingen. Mättekniksbolaget utvecklar informationsteknologi och kommer att kunna använda sig mycket av AI för att bli ännu effektivare i sina applikationslösningar. Bra bolag har en tendens att fortsätta vara … just bra bolag. De tenderar även att gå segrande ur de strider som uppstår vid större teknikskiften. Hexagon har presterat urstarkt historiskt sett och har grunden på plats för att fortsätta på den inslagna vägen.

Boliden 

Det svänger ofta om Boliden. Både i det operationella resultatet och i aktiekursen. Men trenden med elektrifiering går spikrakt uppåt och efterfrågan på de metaller som Boliden arbetar med och processar kommer bara att öka i slagkraft. Inte minst kopparns betydelse kommer att bli mycket, mycket större. Det gör att en investering i Boliden kan bli väldigt bra om horisonten är längre och förmågan att ha is i magen i samband med tuffare perioder finns där.

Linc

Investeringar i biotekniks- och forskningsbolag är lika svåra som de har potential att bli oerhört lyckade om man träffar rätt. Men att göra det inom en ytterst svår sektor där de flesta projekten inte når hela vägen fram är allt annat än enkelt. Därför kan det smart att exponera sig mot rutinerade Bengt Julanders investmentbolag Linc som investerar i denna typ av bolag. Såväl noterade som onoterade. Både i Julander själv och i vd Karl Tobieson finns mycket kompetens och bevisad fingertoppskänsla.

Alfa Laval

Ett bolag som tickar i många boxar för en ung investerare som ser på saker och ting på längre sikt. Alfa Laval erbjuder produkter inom värmeöverföring, separering och flödeshantering som håller hög klass. Det finns stor efterfrågan på det som det välskötta bolaget har i sin pipeline eftersom produkterna behövs för att världen ska bli mer hållbar och energieffektiv. Bolagets marindivision bedöms av många vara extra spännande. Värderingen på aktien är därefter och en andhämtningspaus kan absolut vara att vänta. Det är dock ingenting som den yngre individen ska vara orolig för. Utan snarare något som går att utnyttja till sin fördel.

LÄS OCKSÅ: Investmentbolaget med störst rabatt – och högst premie

MISSA INTE: Bästa tipsen: Så maxar du portföljens riskspridning

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter