Foto: Colourbox.

Risk är inte det du räknar med

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024 

Saker förändras – men är sig någonstans ändå alltid lika. Oliver Allemog skriver om vikten av att känna till vad som alltid är “same as ever” för att kunna lyckas både på och utanför börsen.

För två månader sedan satt jag på bussen och pratade med en härlig högstadielärare om en föreläsning jag skulle hålla på lärarens skola. Jag fick fria tyglar att göra vad jag ville vilket jag tackade och bugade för.  Läraren föreslog därefter att i slutet av föreläsningen kunde jag berätta om mina spaningar för världsekonomin framöver.

Jag svarade ”kanske det”. Men i ärlighetens namn har jag ingen aning om hur världsekonomin kommer att utvecklas framöver.

Det jag däremot vet är vilka faktorer som kommer styra investerares beteende på börsen. Det tenderar att vara ”Same as Ever” (samma som alltid) vilket Morgan Housels nysläppta bok heter.

Boken är 23 korta kapital som alla berättar en historia om tidlösa lärdomar. Här är fyra av lärdomar från boken blandat med mina egna tankar:

Fokusera på vad vi vet

Vi vill så gärna veta vad som kommer att förändras. Vilket gör att vi missar frågan som förmodligen är viktigare: ”Vad kommer inte att förändras?”

Från boken Same as Ever:

Amazon founder Jeff Bezos once said that he’s often asked what’s going to change in the next ten years. “I almost never get the question: ‘What’s not going to change in the next ten years?’ ” he said. “And I submit to you that that second question is actually the more important of the two”.

Framtiden är osäker

Mänsklig historia är massvis med små händelser som tillsammans utvecklats till ofattbara slutresultat. Här nedan är ett exempel från svensk historia 1658, som jag hämtat från so-rummet.se.

”Tåget över Bält var en våghalsig militär operation som drevs igenom av den svenske kungen Karl X Gustav som ledde en svensk armé över de tillfrusna Lilla och Stora Bält i januari-februari 1658 i syfte att hota Köpenhamn.

Kriget mot Danmark hade börjat redan 1657. Den svenske kungen hade då under några år fört krig i Polen. Därifrån tågade den svenska hären genom norra Tyskland, upp genom danska Jylland till den nådde sundet Stora Bält.

Under 1600-talet var klimatet i Europa kallare än vad det är i dag. Perioden kallas ibland för lilla istiden. Och vintern 1658 hade isen lagt sig.

Det svenska fälttåget mot Danmark var ett vågspel, men det lyckades. Danmark tvingades att sluta fred på hårda villkor.”

Vad hade hänt om isen spruckit och den svenska armén hade raderats ut av det iskalla vattnet? Hade Sverige som vi känner till i dag funnits? Hade jag som skåning varit dansk? Dansk på riktigt då, inte bara genom min dialekt (haha).

Det får vi aldrig veta. Men lärdomen är att det oväntade kan alltid hända. Lyckade vågspel kan lika gärna bli ens undergång i ett alternativt universum.

Det är så otroligt svårt att spå framtiden därav bör vi fokusera på det vi vet inte kommer förändras.

Vad vi vet om framtiden

Premissen för boken Same as Ever är följande:

Predicting what the world will look like fifty years from now is impossible.​ But predicting that people will still respond to greed, fear, opportunity, exploitation, risk, uncertainty, tribal affiliations, and social persuasion in the same way is a bet I’d take.

Vi vet inte vilka aktier eller sektorer som kommer vara bäst om tio år. Det vi däremot vet är att människors beteende kommer styras av girighet, rädsla, möjligheter, exploatering, risk, osäkerhet, grupptillhörighet och socialt tryck.

Börskrascherna för 100 år sedan följer samma mönster som dagens krascher. Den franska filosofen Voltaire ska ha sagt: ”History never repeats itself. Man always does”.

Lär du dig att förstå mänskligt beteende kommer du få ett övertag på börsen. Du kommer inte kunna säga vad som kommer förändras på börsen närmaste tio åren, men du kommer kunna säga vad som inte kommer förändras. Och det är minst lika viktigt – om inte viktigare.

Risk är det du inte räknat med

Risk inom finansiell teori är volatilitet. Det vill säga hur en tillgång svänger upp och ned i pris. Jag gillar dock definitionen av risk som något mjukare.

Volatilitet är viktigt men jag tror risk i form av det vi inte tänkt på är viktigare. Det är slaget du oväntat får i nyllet som Mike Tyson sagt: ”Everyone has a plan until they get punched in the mouth. “

Något jag funderat mycket över är ifall jag bör äga 100 procent aktier eller dra ned på risken. För att dra ner volatiliteten kan jag addera räntor med lägre risk och förväntad avkastning vilket minskar risken att jag säljer i panik.

Morgan Housels tankar om risk har fått mig att tänka ännu mer på frågan:

Problemet är att vi isolerar risk i form av 30-procentiga börsfall och föreställer oss det i dagens värld.

Låt säga att jag hade fått en käftsmäll i form av att min granne blir av med jobbet på grund av ekonomins galna inflation och att jag är själv rädd att bli av med mitt jobb. Kommer jag vara lika säker att min 100-procentiga aktieportfölj är rätt för mig då?

Jag föreställer mig att jag skulle agera lugnt vid ett börsfall. Men det kanske är för att jag inte föreställer mig risken jag missat.

Från mig till dig

Ta och läs Morgan Housels nya bok Same as Ever och för dig som föredrar att lyssna kan jag rekommendera Danske Banks podcast Nextconomy där Unga Aktiesparares tidigare styrelseordförande Alexander Gustafsson nyligen gästade för att diskutera boken.

LÄS OCKSÅ: Fortsätt bara spara – bygg ditt drömliv

MISSA INTE: 1 000 procent på tio år – hitta börsens riktiga vinnaraktier

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här