Foto: Erik Wärlegård.

Fortsätt bara spara – bygg ditt drömliv: ”Lätt blir rätt”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Flera gånger om har jag tackat mitt sparsamma och investeringsintresserade jag på senare tid. Genom att ta kloka beslut och tänka till ekonomiskt går det att ta sig långt och närma sig såväl en god, stabil vardagstillvaro som sina större drömmar. Jag vill inspirera dig att göra samma sak, skriver Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson.

Spara först, konsumera sedan. Jag har bankat in det där mottot i mitt mentala mindset så många gånger de senaste åren att jag till och med har blivit oerhört trött på mig själv.

Det har blivit som en form av eko som hörts dagligen och satt stor prägel på mer eller mindre allt som jag gör. Inte för att jag alltid har behövt tänka så, men det har liksom blivit en form av vägledning som jag inte gärna vill avvika ifrån.

När jag sätter saker i ett större perspektiv inser jag, med facit i hand, att jag har gjort helt rätt och att det är något som jag ska fortsätta att göra.

Genom att tänka på hur jag kan maximera värdet av pengarna som kommer in från en habil inkomst, som absolut inte är något i hästväg men inte heller något alls att klaga på, har jag kunnat lösa flera situationer som annars kunde varit utmanande. Om jag hade levt mer hand ur mun.

Nödvändigheter och nöjen

Via sparandet, som jag försöker att hålla till minst 10 procent av lönen efter skatt varje månad, har jag enkelt kunnat bygga upp en slags trygghetsbuffert som gjort mig mer komfortabel och trygg i vardagen. Både bland annat bettskena och körskolelektioner har kunnat betalas smidigt.

Det var heller inga problem att köpa biljetter till tre av NHL-matcherna som spelades i Globen förra hösten eller att kunna resa runt i landet och titta på Örebro SK och Färjestad BK eller hitta på andra roliga saker som jag känt för. Det har även blivit längre resor till både Tyskland och England.

Det är kanske inte de mest upphetsande drömmarna för alla. Jag köper det. Men det duger oerhört bra för mig.

Och allt, eller i alla fall väldigt mycket, har blivit möjligt tack vare ett sparande och investerande i aktier och fonder, som klarat sig skapligt trots tuffare tider, och en lite mer försiktig syn på vad jag lägger mina pengar på i allmänhet.

Jag säger absolut inte vad du ska göra eller hur du ska göra det. Klart att du ska pyssla med det du verkligen gillar och prioritera saker, aktiviteter och ändamål som ger dig glädje.

Men genom att tänka en gång extra, vara konsekvent och ta det ett varv till när det kommer till “icke-livsnödvändiga” utgifter skapar du utmärkta förutsättningar för att över tid i alla fall bli mer fri, mer flexibel och få en större livskvalitet.

Gör det lätt så blir det rätt

Det behöver inte vara svårare än att sätta undan en viss summa av lönen/inkomsten, förslagsvis omkring 10 procent efter skatt i stabila index- och aktiefonder eller investmentbolag eller andra mer kvalitativa aktier, varje månad och fortsätta att göra det månad efter månad.

Dag ut, dag in, som en fotbollstränare vid namn Rickard Nilsson som jag kommit i kontakt med många gånger under åren ofta nämnde i samband med hur det går att utvecklas inom sporten. Samma gäller när det kommer till att spara. När du gör det lätt ökar chanserna att det blir rätt. Och det finns absolut inte bara ett enda sätt.

Gör det som känns bäst, men se till att göra och vara “hands on”. Då kan du agera i stället för att reagera när livet bjuder på överraskningar som leder till oväntade ekonomiska kostnader – både negativa och mer positiva sådana.

MISSA INTE: Undvik pinsamma aktiemisstaget

SE ÄVEN: 1 000 procent på tio år – hitta börsens riktiga vinnaraktier

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter