Nicklas "Investeraren" Andersson och Albin Kjellberg i Uppesittarkväll.

Landa drömjobbet inom finansbranschen

Att landa drömjobbet inom finansbranschen kan kännas som att bestiga ett berg. Det är tufft, utmanande och ibland vill du ge upp. Albin Kjellberg och Johan Sunnanängs har gjort resan uppför berget och delar i den här artikeln med sig av sina bästa tips för att landa drömjobbet inom finansbranschen.

Albin Kjellberg:

Vem är du och vilka jobb har du haft inom finans?

– Jag är en 26-årig kille från Stockholm som köpte sin första aktie vid 14 års ålder. Jag visste tidigt att jag ville jobba med aktier och det hjälpte mig att målmedvetet försöka sparka mig in i branschen. Jag har jobbat med försäljning på Nordnet, kundservice på Nordnet och som journalist på EFN Ekonomikanalen som ägs av Handelsbanken. Nu är jag egenföretagare.

Hur fick du ditt första jobb inom finans?

– Jag tjatade mig in på Nordnet. Det var kanske en något oortodox taktik, men de tolkade det positivt, som att jag extra gärna ville jobba där. Därför fick jag en intervju, och sen lyckades jag ta mig in.

Vad är ditt bästa tips för att ta sig in i finansbranschen?

– Man behöver inte vara rädd för att visa starkt intresse för att jobba någonstans. Var på, utan att vara jobbig såklart. Tar de det inte som en komplimang är det nog ändå inte en så rolig arbetsplats. Visa ett genuint intresse för branschen och potentiella sysslor du ska göra. Var inte rädd för praktik eller vikariat. Allt där du får chansen att visa vad du går för är en bra start.

Vad är ett misstag man måste undvika?

– Fokusera på kortsiktiga pengar. För att ge ett exempel: du väljer mellan två jobb i början av din karriär, säg jobb A ger 32 000 kr i ingångslön med större långsiktig potential och jobb B ger 34 000 kr i ingångslön med sämre framtidsutsikter.

Johan Sunnanängs:

Vem är du och vilka jobb har du haft inom finans?

– Mitt namn är Johan Sunnanängs och driver idag flera egna företag. Mina jobb inom finans har framför allt varit som börsreporter på Nyhetsbyrån Direkt, samt senare i flera olika roller inom Nordnets marknadsteam. På Nordnet har jag bland annat jobbat med marknadsföring i sociala medier, skrivande av bloggar, nyhetsbrev och SEO.

Innan den längre (6 år) sejouren på Nordnet hann jag även med att testa på backoffice jobb som konsult på Nordea och Swedbank. Det var dock inget som jag trivdes särskilt väl med, så det blev ganska kortvarigt.

Hur fick du ditt första jobb inom finans?

– Jag fick mitt första jobb inom finans relativt sent faktiskt. Under studierna inom nationalekonomi i Uppsala spelade jag poker på rätt hög nivå och lyckades finansiera hela studietiden genom pokern. När jag väl tog ut min Masterexamen kände jag mig rätt klar med pokern, och det hade dessutom blivit tuffare och tuffare motstånd.

En av mina närmsta vänner från studietiden hade jobbat flera år som ekonomijournalist på bland annat Affärsvärlden och Nyhetsbyrån Direkt parallellt med studierna. Han tipsade mig om att de sökte folk till Nyhetsbyrån Direkt på sommaren efter vår examen och på den vägen är det.

För min del, som både var intresserad av börsen och gillade att skriva, var det bästa möjliga starten. Det var en väldigt lärorik tid att sitta mitt i nyhetsflödet med Bloomberg-terminaler och värdera och skriva börsnyheter ur ett svenskt perspektiv.

Vad är ditt bästa tips för att ta sig in i finansbranschen?

– Sök extrajobb parallellt med studierna så tidigt som möjligt. Var inte heller rädd för att direkt ta kontakt med företag du är intresserad av att jobba för. De flesta av dem som jobbar för oss på Cashleads Media AB har till exempel varit personer som själva visat intresse för att jobba utan att vi gått ut med en jobbannons. Att visa sitt intresse och vad man kan bidra med kan räcka väldigt långt. När man väl fått sitt första jobb, och gjort det bra, är steget till nästa inte särskilt stort.

Vad är ett misstag man måste undvika?

– Att bara fokusera på lönen när man är ung och får sitt första jobb. Om man får någon tusenlapp extra i månaden spelar ingen roll alls på lång sikt. Försök få ett jobb där du kan lära dig saker du har nytta av och där du kan växa och utvecklas.

Tillsammans driver Albin och Johan en av Sveriges största travsidor Travcash.se, Spelcash.se med dagliga speltips samt nystartade hemsidan Investeramera.se inom sparande och investeringar.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem