Investmentbolag med svart bälte i omställning

Kinnevik har möblerat om bland sina innehav för att hänga med i nästa fas av den ekonomiska utvecklingen. Nya inriktningen har uppskattats på börsen. “Aktien platsar definitivt i en investmentbolagsportfölj”, säger experten Marcus Fridell.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magaziner nummer 4 2020

Det är inte första gången Kinnevik genomgår en omstöpning i sin struktur. Efter utskiftningen av kassakon Millicom drogs de tidigare stabila utdelningarna in och ett större fokus på investeringar i tillväxtbolag har blivit verklighet.  

Inledningsvis var många skeptiska till det nya tänket. Inte minst uppstod oro i samband med att det blev problem med utskiftningen av Millicom samt Cristina Stenbecks uttåg ur styrelsen och därmed minskning av sitt aktieinnehav i bolaget. Kursen tog stryk.  

Men efter covid-19-utbrottet har en affärsidé med grundpelarna inristade i marken, där den nya ekonomin står, lönat sig. Aktien är upp cirka 150 procent sedan bottennoteringen den 23 mars 2020.  

– Att anpassa sig till hur samhällsekonomin förändras verkar ligga i Kinneviks DNA. Sedan bolaget grundades 1936 har de ställt om sina investeringar från ”gammal industri” till att vara pionjärer inom kabel-tv och telekom med Jan Stenbeck i spetsen under 1990-talet. Under 2000-talet har man varit tidigt inne i Zalando som blivit ett jättebolag. Nu är bolagets sikte inställt på att hitta morgondagens digitala vinnare, säger Marcus Fridell, författare till boken “Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”.  

Hur ser du på den senaste förändringen? 

– Den rimmar väl med bolagets framgångsrika historik. Jag tror att det är helt rätt. Bolaget har bevisat om och om igen att man är en duktig tillväxtinvesterare.  

75 procent av Kinneviks substansvärde utgörs av e-handelsjätten Zalando, telekomoperatören Tele2 och hälsovårdsbolaget Livingo som är på väg att bli Teledoc i en stor sammanslagning. Naturligtvis är trion en stor nyckel för utvecklingen i närtid. Marcus Fridell konstaterar att resterande 25 procent utgörs av en bred palett av onoterade tillgångar.  

– Man kan förvisso argumentera för höga värderingar i techbolag, men å andra sidan innehåller portföljen potentiella tillväxtstjärnor.  

Finns det någon sektor som du tycker sticker ut extra i Kinneviks portfölj? 

– E-hälsa är superhett och här har Kinnevik en intressant exponering genom ett flertal bolag i framkant. Livongo, Babylon och VillageMD är de största, men även flera mindre. Det skulle inte förvåna mig om vi får se några riktiga framgångar i det här segmentet, betonar Marcus Fridell.  

LÄS ÄVEN: Kinneviks väg till digitalt vinnarskap: ”Inte förvånad”

Mer att vänta 

Marcus Fridell är noga att framhålla att Kinnevik har blivit en riktig vinnare i pandemin.  

– Vid utbrottet var substansrabatten kring 20 procent och nu har den minskat till 6 procent. Den är klart mindre än vanligt, men det speglar en allt mer optimistisk syn på Kinneviks strategi och portfölj. 

I somras bjöd Kinnevik på sin första extrautdelning, vilka vd Georgi Ganev öppnade för i samband med att de nya planerna presenterades i september 2019, i sin nuvarande form när en del av innehavet i Zalando såldes. Marcus Fridell blir inte överraskad om det kommer att ske fler liknande saker framöver.  

– Tele2 framstår som ett bolag som inte passar in i bolagets satsning på digitala investeringar. Efter utdelningen av Millicom vore det inte helt orimligt att Kinnevik släpper även Tele2 på sikt. Inte minst i takt med att tillväxtinvesteringar som Zalando mognar och kan bli utdelande bolag som kan göra jobbet som kassaflödesgenererare i portföljen. 

Vad betyder Georgi Ganev för Kinnevik? 

– Cristina Stenbecks nedtonade roll sätter allt större ansvar på andra starka profiler och Ganev har helt klart övertygat marknaden med ett högt affärstempo. Den allt lägre rabatten tycker jag man delvis kan se som ett gott betyg till ledningens jobb. 

Marcus Fridell understryker att Kinnevik har goda chanser att fortsätta att lyckas med investeringar som kan bidra till en utveckling av substansvärdet över tid. Men han ser både risker och möjligheter.  

– Det som kan skrämma är att rabatten är historiskt låg och att det är höga multiplar i många av portföljbolagen. Potentialen ligger i att bolaget fortsätter att träffa rätt i sina tillväxtinvesteringar. Då är uppsidan förstås stor, säger han, och konstaterar sedan:  

– Aktien platsar definitivt i en investmentbolagsportfölj. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem