Foto: Colourbox.

Hitta aktierna som tar dig till miljonen: ”Kloka val”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Visst hade det varit enkelt och bekvämt om någon visste exakt vilka aktier som tillsammans kommer att ta portföljen till och förbi den första miljonen. Om det dessutom går fort är det optimalt. Kanske till och med kunna hoppa från aktieraket till nästa med perfekt tajming. Det kan väl inte vara så svårt?

Men ingen vet exakt vilka aktier du ska välja. Det är sanningen.

Det handlar bland annat om att göra kloka val i privatekonomin, om att våga investera det månatliga överskottet som ”krävs” enligt din plan och att göra det om och om och om igen. Det skulle kunna liknas med ett dåligt spårat vasalopp där det ingår orientering och oförutsedda problem och lockelser dyker upp och ska lösas, hanteras och undvikas samtidigt som du är trött och sliten.

LÄS OCKSÅ: Aktiestinsens succéfilosofi: 600 kronor blev 140 miljoner

Med andra ord: Det är en riktig utmaning som kommer att kräva mycket av dig som investerare. I just detta ”vasalopp” kommer de flesta inte ens till start och de flesta som startar ger nog upp redan första milen så redan efter första muggen med blåbärssoppa är du en relativ vinnare.

Ett bra första steg är att se över sin drivkraft. Varför vill jag nå en miljon? Det är viktigt att ditt ”varför” är genomarbetat och äkta då du kommer att behöva påminna dig själv om detta löpande för att få energi och hålla motivationen uppe. Fundera: Hur har jag hanterat långsiktiga planer tidigare? Om det inte finns ett tydligt och förankrat ”varför” ökar risken att inte orka med de tuffare perioderna som alltid dyker upp då och då med olika intervall.

Det kan sedan vara klokt att se över sin privatekonomi. Hur mycket kan jag investera varje månad med mina ekonomiska prioriteringar i dag? Vad är jag beredd att skära ner på? Behöver jag jobba extra?

Alla får göra sina egna prioriteringar här och detta ger så klart olika stora byggstenar till portföljen varje månad. Tänk att minskade utgifter absolut inte behöver betyda en tråkig vardag, utan var kreativ. Ett tidlöst råd är att göra egna matlådor till vardagens luncher.

MISSA INTE: Bli miljonär – genom utdelningar

Känn din riskprofil

När du sedan arbetat fram ditt ”varför” och sett över din privatekonomi och gjort de prioriteringar som passar dig och din plan är det dags att fundera över hur det månatliga överskottet ska investeras. Innan dess vill jag påminna om att en trygg och individuell ekonomisk buffert är mycket klokt att ha innan det är dags att börja investera långsiktigt.

Vi antar också att du har gjort en djupgående analys av vilken typ av risknivå som du klarar av. Värdesvängningar har en tendens att starkt påverka de känslostyrda varelser som vi människor är. Generellt har det historiskt ofta varit lönsamt att, över längre tid, ha en hög aktieexponering i långsiktiga investeringar.

När detta är gjort och du sovit på saken och funderat igen kan det vara läge att fundera över hur intresserad du är av enskilda aktier eller om en fondportfölj passar dig och din personlighet bättre?

Var ärlig med dig själv och lägg ingen prestige i ditt beslut. Din portfölj ska det kännas rätt för dig – ingen annan. En blandning av aktier och fonder kan också vara ett alternativ att fundera kring.

Om du efter att ha funderat och sett till de för- och nackdelar som de olika alternativen innebär och har en för din ekonomiska situation en stabil och tydlig buffert nått slutsatsen att det är en portfölj av enskilda aktier som passar dig når vi nästa stora fråga: Vilka aktier ska ingå i portföljen?

SE ÄVEN: Fondsparande som gör dig till miljonär

Så hittar du portföljkandidater

För att minska de påverkbara riskerna rekommenderar jag att portföljen följer Unga Aktiesparares och Aktiespararnas gyllene regler som bland annat handlar om riskspridning. Tidlösa och viktiga riktlinjer att ha med sig tillsammans med Warren Buffets tankar och erfarenhet kring långsiktiga aktieinvesteringar ger en solid grund. De företag du sedan väljer ska kännas rätt för dig och din plan.

De ska ha tjänster/produkter som du tror kan vara efterfrågade länge och de får gärna ha bevisad både livskraft och förmåga att förändras. Skulle du dessutom tycka att ledningen känns kompetent och har egna aktier i företaget kanske du har en kandidat till portföljen.

Det går alltså inte att säga exakt vilka bolag just du ska ha i din långsiktiga portfölj utan det måste du bestämma. Några tips är att läsa på lite på deras webbplatser, läsa lite i en årsredovisning, se till historiken och fundera kring framtiden och hur du tror företaget gör sig redo för både dess risker och möjligheter. Se också vad analytiker tycker om företaget. Lyssna och läs gärna vad andra säger och tycker – men ta dina egna beslut.

Hade jag börjat om med min aktieportfölj i dag med de kunskaper och erfarenheter jag har hade jag nog valt att fokusera mer på aktiefonder. Troligen med fokus på indexbaserad förvaltning men med vissa inslag av aktiv förvaltning i portföljen. Både enkelt och bekvämt. Att lägga mycket tid på sina investeringar löpande är absolut ingen garanti för högre snittavkastning.

Lycka till med att hitta din väg och kom ihåg, precis som med träningsplaner, är de bästa investeringsplaner de som följs och se till att ha kul längs vägen! Även om du inte når hela vägen har du med stor sannolikhet nått väldigt mycket längre än innan du började och din privatekonomi känns förhoppningsvis både starkare och tryggare.

YTTERLIGARE LÄSNING: Vägen till din första miljon

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem