Foto: Privat.

Från UA – till UEFA och krishantering som vd

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2024

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Det som började med ett medlemskap i Unga Aktiesparare har burit hela vägen till en historisk utbildning och en vd-post i en av Sveriges mest anrika fotbollsklubbar. Oscar Carlson hyllar förbundets betydelse. “Det bästa är nätverket och gemenskapen”, säger han.

Norrköpingssonen Oscar Carlson har länge brunnit för både fotboll och investeringar. Det var i samband med en period som fotbollstränare på Stadium Sports Camp i hemstaden när han var runt 16–17 år gammal som han blev tipsad om Unga Aktiesparare av en äldre herre som kallades för “Texas”.

– Han drev eget företag, hade en relativt stor aktieportfölj och var även medlem i Aktiespararna. Han märkte att jag hade ett intresse för företagande, affärer och aktier. Det gjorde att han tipsade mig om att bli medlem i Unga Aktiesparare för att träffa likasinnade, vilket jag blev samma sommar.

När Oscar Carlson sedan studerade vid högskolan i Halmstad kom han att bli aktiv i lokalavdelningen i Halland. Han gick från att vara medlem till att bli ordförande på ett par års tid.

– Sedan gjorde jag även en vända som vice regionchef, men fick tyvärr runda av min karriär som aktiv i UA på grund av min jobbsituation. Men jag följer fortsatt UA på distans.

Det var även i Halmstad som Oscar Carlson tog steget in i fotbollsbranschen på allvar. Han blev kansliansvarig i dåvarande division 4-klubben BK Astrio 2019. 2022 hade han varit högst delaktig i att vara med och lyfta föreningens herrlag till toppen av division 2.

– Föreningen är en av de största fotbollsklubbarna på barn- och ungdomssidan i Halland. Det är en av de hittills bästa tiderna i mitt liv. Jag var omgiven av fantastiska människor med fotboll som gemensam nämnare. Jag har mycket att tacka Astrio för.

Blåsigt år på fotbollstoppen

Inför säsongen 2023 blev Oscar Carlson akademichef i klassiska, historierika fotbollsklubben Jönköpings Södra. Han blev även, som förste svensk, någonsin, antagen till UEFA:s utbildning i Football Management.

– Det var framför allt stort att få träffa likasinnade i fotbollsbranschen för att utbyta tankar, erfarenheter och idéer. Det var lite som UA fast med fotboll.

2023 gick dock inte som på räls för Oscar Carlson. Under hösten fick han även ta uppdraget som tillförordnad klubbchef i Jönköpings Södra. Han fick hantera externa kritikstormar, intern turbulens, en ekonomisk kris och slutligen en nedflyttning från Superettan och följaktligen ett uttåg från elitfotbollen.

– Livet bjuder även på sina dalar ibland. Det var en av de tyngsta perioderna i min karriär. Det fanns helt klart ett par tillfällen under 2023 då jag var nära på att ge upp. Men efter lite reflektion inser jag samtidigt att förra året nog är det år jag har utvecklats som mest i mitt yrke och jag tar med mig väldigt mycket in i framtiden.

Sedan januari 2024 är Oscar Carlson nu permanent klubbchef i Jönköpings Södra, som siktar på en snabb återkomst till svensk fotbolls elittillvaro på herrsidan.

– Det är väldigt hedrande. Det går att likna en klubbchef med en vd på ett företag. Jag är ytterst ansvarig för den dagliga verksamheten och driften och är direkt underställd styrelsen. Jag är involverad i det mesta som händer. Men inte alltid på detaljnivå, utan mer övergripande.

Fått vänner för livet

Oscar Carlson är på det klara med att Unga Aktiesparare har betytt mycket för honom.

– Det bästa är helt klart gemenskapen och nätverket. Jag har träffat vänner för livet genom UA. Jag har fortfarande kontakt med dem trots att jag inte längre är aktiv.

Hur ser din sparstrategi ut?

– Den har ändrat sig lite sedan jag började med sparade och aktier. I dag har jag en väldigt liten och koncentrerad portfölj. Totalt finns det fyra bolag. Anledningen är att jag just nu inte hinner vara speciellt aktiv på marknaden och jag har därför valt ut ett antal bolag som ger mig stabila utdelningar och lite tillväxt. Mitt aggressiva sparande i tidig ålder har gjort att volymen på min portfölj är tillräcklig för att jag ska få en okej utdelning som gör att mitt sparande just nu inte behöver vara så stort som det var innan, säger Oscar Carlson, och tillägger:

– Jag försöker att passa på att njuta lite.

Oscar Carlson är extra förtjust i Handelsbanken.

– Det är också mitt största innehav. Utöver den aktien är det lite fokus på försäkring och fastigheter.

LÄS OCKSÅ: 11 aktier: Här är börslaget till fotbolls-EM

MISSA INTE: Emelies mål: Aktiekunskap till alla

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem