Foto: Colourbox.

11 aktier: Här är börslaget till fotbolls-EM

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Det är dags för fotbolls-EM att dra igång. Förbundskapten David Flatbacke-Karlsson, tillika chefredaktör för Stock Magazine, har tagit ut Unga Aktiesparares startelva till mästerskapet i Tyskland.

Fredagen den 14 juni drar fotbolls-EM 2024 igång när hemmanationen Tyskland drabbar samman med Skottland på Allianz Arena i München. En månad senare spelas finalen på Olympiastadion i Berlin.

Sverige missade tyvärr att kvalificera sig till EM, men det hindrar inte Unga Aktiesparare från att skicka en startelva till mästerskapet. Vår förhoppning är att en mångsidig och riskspridd uppställning som formeras enligt det klassiska 4-4-2-systemet ska stå sig väl i konkurrensen.

Unga Aktiesparares börselva

Målvakt

Assa Abloy

Det känns tryggt att ställa någonting så kassaskåpssäkert mellan stolparna. Vi tar och bokstavligen låser in poängen och segrarna med hjälp av Assa Abloy.

Backlinje

Saab

Forskning och utveckling hjälper till att ständigt tänka i nya banor och våga fortsätta framåt. Samtidigt finns stabiliteten och den trygga, stabila jämnheten i att veta vad man får också där. En utomordentlig ytterback som inte blir mindre aktuell i tider som nu när försvaret prioriteras i inte minst Europa.

Axfood

Kan parera inflation och andra orosmoln med hjälp av sina till synes enkla men ändå mångsidiga och välfungerande koncept. Tuff att passera och kan använda sina vassa affärsarmbågar på ett lagom fult sätt. En given pjäs i en centrallinje.

Atlas Copco

Mer av en arkitekt och spelfördelare som alltid ligger rätt i tiden och kan sin positionering. Är steget före och har inga problem att genom sin smartness, skicklighet och flexibilitet stå stabilt och klara sig i alla väder. Smakar det så kostar det, men för att hålla ihop såväl portföljen som laget kan det vara värt att betala lite extra.

AB Volvo

Leveransen har blivit stabilare och tempot har skruvats upp i takt med att Volvo spelar med större marginaler och håller ihop helheten på ett helt annat sätt än tidigare. Inte lika känsligt för yttre press som tidigare och kan i stället nyttja sin potential och sina offensiva kvaliteter mycket bättre. Dessutom till ett billigare pris som ger en stora möjligheter till god avkastning och utdelning.

Mittfält

Betsson

Lågt värderat och absolut inte utan risker. Men sett över tid har Betsson tagit sig förbi många hinder och skapat mycket värde. I mästerskapstider lyser speloperatören upp, när inkast, inlägg och framspelningar från kanten blir extra viktiga. Därför får bolaget en roll med kreativa inslag som yttermittfältare.

Investor

Gammal är äldst. Som en riktig nyckelspelare är investmentbolaget, som alltid jobbar på oförtrutet, ett givet inslag. Index besegras konsekvent och förmågan att alltid vara där, att nästan aldrig göra en dålig match, och att göra en offensiv framstöt när ingen kanske riktigt ser gör att Investor har alla förutsättningar att bli vår egen och hela turneringens MVP.

Industrivärden

Får rollen bredvid sin sektorkollega och är kanske aningen försiktigare med avsaknad av onoterad uppsida. Men vet vad som krävs och tvekar inte att gå in och göra det tuffa städjobbet när det behövs. Dessutom gör Industrivärden det till en rabatt med sin fina mångsidighet i portföljen. Desto enklare, desto bättre, kan gälla även i fotbollssammanhang.

Kopparbergs

Stundar nya tider för bryggeriet från Bergslagen? Det tycks så. De omtyckta dryckerna, så som den välkända cidern och ölsorter som Sofiero, kommer att gå åt som smör i solsken i samband med EM och under en förhoppningsvis varm sommar. Dessutom kanske många väljer att avnjuta både dryck och måltid på John Scott’s pubar när det vankas matcher? Kopparbergs har potential att bli ett riktigt utropstecken.

Anfallare

Nibe

En meriterad pjäs som verkligen levererat konsekvent över tid. Visserligen har aktien varit lite i kylan på senare tid, men samtidigt skapar det ju även möjligheter att vara med på resan när det vänder för bolaget. Vi känner på oss att botten kan vara nådd och kanske kan det bli en rejält positiv utveckling redan i sommar? Vi hoppas på en värmande ketchupeffekt och slänger upp Nibe på topp.

Flat Capital

Löpstark, hungrig – och med en näsa för att hitta framtidens vinnare. Springer snabbt och tvekar inte att våga gå på avslut. Ett bra komplement till anfallskollegan på topp. 

LÄS OCKSÅ: Fotbollsklubbar på börsen

MISSA INTE: Hjärtat mot hjärnan – fotboll som investering

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem