Storklubbar på börsen

Det finns ett flertal internationella storklubbar med stort stöd inte minst i Sverige att investera i på aktiemarknaden. Här är en sammanställning av utbudet.

Denna text framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2021

Det är inte ovanligt att fotbollsintresserade personer har minst ett favoritlag utanför de svenska serierna. Det är fullt möjligt att en av klubbarna som har en plats i ditt hjärta även är börsnoterad. 

I Sverige är AIK ensamt om att vara listat. Den allsvenska Solnaklubben återfinns på NGM-listan. 

I Danmark finns hela fyra lag, utöver Parken Sport and Entertaiment där FC Köpenhamn ingår, noterade. Bröndby, Aalborg, AGF Aarhus och Silkeborg. 

LÄS OCKSÅ: Hjärtat mot hjärnan – fotboll som investering

Brittiska Manchester United, som dock är hemmahörande på New York-börsen och som sticker ut genom att regelbundet dela ut pengar, och Celtic är listade. 

Hyllade Borussia Dortmund och Ajax finns på tyska respektive holländska börsen och i Frankrike går det att investera i Olympique Lyons aktie. 

I Portugal är storheterna Porto, Benfica och Sporting Lissabon alla möjliga att köpa aktier i.

Italien kan visa upp de två ärkerivalerna Lazio och Roma och dominanten Juventus. 

På Istanbulbörsen i Turkiet är stadens tre stora elefanter, Fenerbahce, Galatasaray och Besiktas, noterade. De konkurrerar, precis som ofta i toppen av Süper Lig, om investerarnas gunst med Trabzonspor från landets mer östra delar. 

– Det kan finnas en logik i att köpa en fotbollsaktie. Om du tror att Fenerbahce eller Galatasaray ska vinna ligan och nå Champions League kan klubben ju komma att tjäna pengar. Men handeln i de här aktierna drivs mest av känslor, att personer vill stötta sitt lag, säger turkiske förvaltaren Emre Akcakmak, vars eget hjärta klappar för Galatasaray. 

SE ÄVEN: UA:s börselva

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem