Erik Olshov är jurist på Setterwalls och styrelseledamot i Unga Aktiesparare Lund.

Digitala stämmor kan vara här för att stanna

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Nu när våren är här innebär det även att säsongen för årsstämmor närmar sig för många bolag. Stämmosäsongen är något som förbereds månader i förväg och kräver en hel del arbete från bolagens sida. För aktieägarna i bolagen innebär årsstämman en möjlighet att göra sin röst hörd i frågor som till exempel val av styrelse och ansvarsfrihet samt godkännande av bolagets årsredovisning. För aktieägare kan det även innebära en sällsynt möjlighet att ansikte mot ansikte möta styrelsen och ledningen i ett bolag och få en uppfattning av personerna som styr bolaget.

Det är alla aktieägares rätt att närvara vid bolagets årsstämma och bortser man från åren under covid-19-pandemin har huvudregeln varit att årsstämman ska hållas fysiskt på den plats där bolagets styrelse har sitt säte. Sedan årsskiftet 2023/2024 har det dock skett en förändring i aktiebolagslagen som väckt uppmärksamhet hos både bolag och aktieägare. Från och med den 1 januari 2024 är det nämligen möjligt för bolag att hålla helt digitala bolagsstämmor utan fysisk närvaro så länge det är reglerat i bolagets bolagsordning.

Detta kan innebära fördelar för såväl bolag som aktieägare. Det kan till exempel vara mer tids- och kostnadseffektivt för ett bolag att anordna en digital årsstämma i stället för att hålla en fysisk stämma och det kan även ge flexibilitet om något oväntat skulle inträffa. För aktieägare kan det även innebära en bättre möjlighet att delta, då man inte behöver transportera sig till en lokal.

LÄS OCKSÅ: 10 aktier att köpa för skatteåterbäringen

Det består kritiken i

Det har dock väckts viss kritik bland större aktieägargrupperingar mot bolag som nu vill möjliggöra för digitala bolagsstämmor. Kritiken går ut på att en digital bolagsstämma kan göra det svårare för en enskild aktieägare att få en helhetsbild över situationen på stämman och även innebära att man inte får den eventuella kopplingen till styrelse och ledning som finns på en fysisk stämma. Det kan även innebära vissa problem med identifiering och möjlighet för en utomstående att ta del av information.

I detta sammanhang kan man passa på att nämna att Kollegiet för svensk bolagsstyrning sagt blankt nej till digitala bolagsstämmor genom en uppdatering av Svensk kod för bolagsstyrning, trots att aktiebolagslagen nu möjliggör detta.

Svensk kod för bolagsstyrning utgör ingen lag men det förväntas av bolag, noterade på Nasdaq Stockholm, att följa koden enligt principen ”följ eller förklara”. På så vis sätter det press på noterade bolag att som huvudregel anordna fysiska bolagsstämmor.

Vi måste dock acceptera att utvecklingen rör sig framåt vad gäller både teknik och sociala mönster, vilket gör det spännande att se effekterna av den första stämmosäsongen med möjlighet till digitala bolagsstämmor. Kanske är detta början på något nytt men jag tycker fortfarande att det är intressant och roligt att träffa folk ”på riktigt”.

MISSA INTE: Utdelningsportfölj för guldkant: ”Skönt när pengar trillar in”

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem