Därför blir småländska bolag vinnare: Högre krav

Småländska bolag har gjort sig kända för att vara högavkastande på Stockholmsbörsen. Henrik Johansson, vd på Unga Aktiesparare med rötterna i landskapet, förklarar varför det går så bra.

Det bor omkring 750 000 invånare Småland i södra Sverige. 

Många av Stockholmsbörsens riktiga kvalitetsbolag är hemmahörande i landskapet. 

LÄS MER: Proffsets tips: Aktierna som kan ge utdelning i höst

Henrik Johansson, som är vd på Unga Aktiesparare med rötterna i Attsjö utanför Växjö, anser att det finns flera anledningar till de småländska framgångarna. Faktorerna berättade han om i ett webbinarium för Unga Aktiesparares medlemmar nyligen. 

Han lyfter fram vikten av entreprenörskap, den så kallade Gnosjöandan som innebär att det alltid gäller att kämpa på och kavla upp ärmarna och att det rent historiskt sett finns en väldigt hög företagstäthet. 

Eftersom det finns en historia av fattigdom i Småland lever en form av om inte snålhet så i alla fall ett ytterst ekonomiskt tänk kvar och det innebär att kraven som ställs på bolagen och hur de hanterar sina verksamhet är högre. 

MISSA INTE: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt”

Krossar index

En sammanställd portfölj fylld av småländska noterade bolag är upp 220 procent de senaste fem åren. Såväl OMXS30 som OMXSPI och Dow Jones World utklassas av den småländska portföljen då respektive index är upp 12,7, 33,9 och 35,68 procent under samma tidsperiod. 

Fortnox, Troax, Garo, Nibe och Xano är de fem enskilt bästa småländska aktierna de senaste fem åren. Fortnox är upp smått otroliga 2 487 procent, Troax har lyft 435 procent, Garo har stigit 373 procent, Nibe har klättrat 289 procent och Xano har ökat 193 procent. 

SE ÄVEN: Risk för besvikelse – höga krav på snabbt vaccin kan sänka börsen: ”Ha beredskap”

I Henrik Johanssons egen Smålandsportfölj utgör Fortnox, Troax och Nibe omkring halva värdet. Portföljen som helhet är upp cirka 503 procent sedan starten på 2016. 

Här är de största bolagen i Henrik Johanssons småländska portfölj

Fortnox.
Troax.
Nibe.
Garo.
Electra.
Hexatronic.
JLT Mobile 
Thule Group. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Värmländska börspärlor: ”Klarast lysande stjärnan”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem