Foto: Nordnet.

Aktierna som kan vända uppåt: ”Större avkastningspotential”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2024 

De är populära och ägs av massvis av svenskar. Men vad betyder egentligen begreppet småbolag, vilka typer av bolag går egentligen att se som små och vilken framtid går aktierna inom kategorin till mötes? Lisa Åkerman, som förvaltar Nordnet Småbolag Sverige Index, reder ut förutsättningarna.

Det finns olika definitioner av småbolag och dessa beror på vilket sammanhang det handlar om.

– Talar man om småbolag på börsen så utgår de oftast från börsernas listor. Där definieras småbolag som de som handlas på Nasdaq Small Cap. I fondvärlden ser definitionen annorlunda ut. Där kommer definitionen av småbolag från ett internationellt perspektiv. Applicerar man det på svenska bolag blir det inte automatiskt bolag som handlas på svenska Small Cap-listan, utan även bolag från de större listorna kan inkluderas i småbolagsfonder för att de passar in i den internationella definitionen av småbolag. I vår småbolagsfond har bolagen börsvärden på mellan cirka 3 och 60 miljarder kronor, säger Lisa Åkerman, förvaltare av Nordnet Småbolag Sverige Index.

Historiskt sett har småbolag som helhet presterat bättre än de större motsvarigheterna på Stockholmsbörsen. Men de senaste åren har det inte sett ut så här, snarare tvärtom. Lisa Åkerman förklarar varför.

– Småbolag är generellt sett mer räntekänsliga än större bolag, då de ofta har högre lån i förhållande till deras omsättning. I och med att räntorna höjts de senaste åren har det därför varit en tuffare tid för småbolagen, som hade vant sig med väldigt låga räntor och i många fall dragit nytta av det, med högre belåning. När det sedan vände var det inte lika förmånligt att ha höga lån då räntekostnaderna ökade.

Småbolag har kommit ned rejält i värdering i takt med att de högre räntorna har satt sina spår. Det kan skapa möjligheter till spännande ingångslägen.

– Om man nu tror på en vändning i ränteläget, och lägre räntor framöver, så borde det däremot se ljusare ut för småbolagen igen. Det är det som gör att många anser att småbolag är intressant just nu.

Då trivs småbolag som bäst

Lisa Åkerman är tydlig med att småbolag har goda möjligheter att överträffa bolagen i viktklassen ovan sett ur ett längre perspektiv.

– Under tider med låg ränta och god tillväxt finns det potential för småbolag att slå de större bolagen i avkastning eftersom de kan få en större procentuell tillväxt och lönsamhet och ge högre avkastning.

Eftersom Nordnet Småbolag Sverige Index är en indexförvaltad fond görs inga specifika bolagsspecifika analyser.

– Vi väljer alltså inte aktier till våra fonder baserat på sådana faktorer. Bolagen i fonden inkluderas baserat på om de ingår i det index som fonden följer, samt efterlever indexets uppsatta hållbarhetsmål, säger Lisa Åkerman.

MISSA INTE: Analytikern: Så väljer du rätt småbolagsaktier

LÄS OCKSÅ: Varning för fondfällan: Betala inte i onödan

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter