Johanna Englundh är redaktör på Morningstar. Foto: Fondbolagens förening.

Varning för fondfällan: ”Betala inte i onödan”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

På den svenska marknaden finns det en hel del småbolagsfonder som kan vara ett ypperligt tillägg i din fondportfölj. Anledningen är enkel: De senaste fem och tio åren har småbolagsfonder gett en bättre avkastning än både Sverigefonder och globalfonder. Men det finns en del fallgropar att se upp för.

Vad räknas som ett litet bolag?

Småbolagsfonder investerar vanligtvis i företag med lägre börsvärden jämfört med större företag, men definitionen av ”småbolag” är diffus och kan variera. Flera småbolagsfonder i Sverige begränsar sig till att inget bolag får vara värderat till mer än 1 procent av börsens totala värde, medan andra har 0,5 procent som gräns.

Vid en snabb titt på det samlade börsvärdet för samtliga aktier i Sverige landar det på 9 300 miljarder. Det innebär att bolag med ett värde upp till 93 miljarder kan klassas som ”småbolag” enligt ovan regel.

Det genomsnittliga börsvärdet i småbolagsfonderna i Sverige ligger på 18,5 miljarder, så betydligt lägre än 93 miljarder. Men att ett bolag med ett börsvärde på cirka 20 miljarder räknas som ett småbolag kan kännas besynnerligt.

Exempel på aktier med ett börsvärde i denna region är byggbolaget Peab, gamingbolaget Embracer och förpackningskoncernen Billerud.  Men beroende på vad de olika fonderna väljer att klassa som småbolag så kan spannet sträcka sig betydligt längre. Att en småbolagsfond äger en aktie med ett börsvärde på 100 miljarder kronor är alltså inte något som är vare sig felaktigt eller ovanligt. När vi kommer upp i denna nivå snackar vi bolag som Telia, SCA, Volvo eller SKF.

Varför investerar småbolagsfonder i så stora bolag?

Problemet är att om fonden enbart skulle investera i Stockholmsbörsens small cap-bolag, där bolag som har ett börsvärde under 150 miljoner euro (1,7 miljarder kronor) ingår, skulle det med högsta sannolikhet skapa problem för fonden att hållas öppen. När fonden växer i storlek kommer den att stöta på problem att handla eftersom ”likviditeten” (möjligheten att köpa eller sälja aktier utan att tydligt påverka aktiekursen) är begränsad. Det skulle helt enkelt inte gå att köpa aktier i ett small cap-bolag för en fond som förvaltar ett par miljarder kronor utan att det skulle vara kraftigt kurspåverkande.

Sedan är det även så att fonden måste följa svensk fondlagstiftning, som säger att en aktiefond inte får äga mer än 5 procent av ett börsbolag. Det innebär att om bolaget har ett marknadsvärde på till exempel 400 miljoner får en fond bara köpa aktier för 20 miljoner. Men om fonden förvaltar 4 miljarder blir detta innehav bara 0,5 procent av fonden. Att försöka hitta så pass många små bolag, som också går i linje med förvaltarens investeringsprofil, blir alltså problematiskt.

Den genomsnittliga småbolagsfonden i Sverige förvaltar 4,8 miljarder och de allra största över 20 miljarder. Något som illustrerar problematiken för dessa fonder att försöka investera enorma summor i likvida småbolag, samtidigt som de håller sig till svensk fondlagstiftning, inte är kurspåverkande och försöker skapa en portfölj som stämmer överens med fondens investeringsprofil

Fördelar och nackdelar

Fördelen med att småbolagsfonder investerar i lite större bolag än vad man som sparare kanske tror är att de kan fortsätta vara öppna för nya insättningar. Hade det varit striktare regler kring definitionen av ett ”småbolag” hade många fonder fått stänga dörrarna för nya sparare. Det är även positivt att man i dagsläget kan se till att det finns en likviditet i fonden för att möta både ut- och insättningar genom möjligheten att investera i större bolag.

Men det hela skapar dock så klart en problematik kring att du som sparare troligtvis inte får det du tror. I sin tur kan det leda till att din portfölj inte blir så diversifierad som du planerat eller att du i tron av att du investerar i en aktivt förvaltad småbolagsfond betalar för storbolag som du kan få exponering mot i en billigare indexfond.

Se därför till att du kollar upp exakt vad din småbolagsfond investerar i så att du får den exponering du är ute efter. För trots att småbolag generellt sätt är mer riskfyllda och har en högre volatilitet än globalfonder eller Sverigefonder har de historiskt gett en bättre avkastning. Det gäller bara att du har koll på vad du investerar i.

LÄS OCKSÅ: Bli en fena på fondanalys

MISSA INTE: Genomgång: Fonderna med högst avkastning

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter