Robert Andersson är börsanalytiker på Aktiespararna och tidigare utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

Experten: Så väljer du rätt småbolagsaktier

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2024

Stockholmsbörsen har inlett 2024 starkt. Nyligen stängdes det första kvartalet och det summerade en fin uppgång om hela 8 procent – för storbolagen.  Precis som 2023 är uppgången dock ”smal”. Småbolagen har inte hängt med och står på negativ utveckling för året. Aktiespararnas analytiker Robert Andersson försöker nysta i skälen till småbolagens svaga kursutveckling samt titta på om de kan komma tillbaka senare under året.

Att småbolagen har haft några tuffa år har de flesta läsare nog hört talas om. För att inleda resonemanget behöver man dock klassificera vad som egentligen är ett småbolag. I denna artikel kikar vi på alla aktier som handlas på Small Cap samt First North. För att handlas på Small Cap har bolaget ett börsvärde under 150 miljoner euro (ca 1,7 miljarder kronor). I diverse småbolagsfonder har dock många ”småbolag” ett börsvärde kring 60 miljarder kronor.  Det är inte riktigt ett småbolag, enligt mig.

Sett till utvecklingen har OMXS30 stigit med 1 procent sedan inledningen av 2022. Det kan jämföras med –27 procent för Small Cap eller –49 procent för First North. Skälen till den mycket svaga utvecklingen är flera:

  • Små bolag tenderar i en högre grad att växa snabbare än stora. Därför värderas de ofta som tillväxtbolag med relativt höga multiplar på dagens vinster. Men då bolaget växer kan multipeln vara betydligt lägre några år in i framtiden. När räntan skenade iväg påverkade det investeringskalkylerna. Det har gjort det mer attraktivt med stora vinster här och nu. Det har påverkat småbolagen negativt.
  • En annan faktor är skuldsättningen. Den har givetvis också blivit mycket dyrare när styrräntan höjts. Det har påverkat småbolagen desto mer då dessa generellt erbjuds mer restriktiva lånevillkor när marknaderna är under press. Med tanke på att det är fler småbolag som växer kraftigt blir tillgången till lånefinansiering även viktigare.
  • Att små bolag drabbas hårdare än de stora i lågkonjunktur är en gammal skröna. Men en sådan som har visat sig stämma ganska bra. De små bolagen har kanske ofta inte riktigt samma vallgravar som de stora och konjunkturkänsligheten kan därför bli större. Vi ser därför hur vinsterna kommit ned i många småbolag medan desto fler storbolag fortfarande noterar rekordvinster. Det har givetvis också påverkat kurserna.
  • Den kanske främsta faktorn är däremot den svåraste att enkelt kvantifiera. Under många år med rekordlåg ränta och där centralbankens kvantitativa lättnader gav obligationsinvesterarna mycket låg avkastning var det mycket kapital som givet sin avkastningsförväntan tvingades längre ut på riskskalan. De som tidigare köpte statsobligationer tvingades till företagsobligationsmarknaden. De som tidigare köpte företagsobligationer kanske började kika på stabila utdelningsaktier. Och de som tidigare kikade på stabila utdelningsaktier kanske tvingades ut på riskskalan till småbolagen. Det här fick mycket god effekt för småbolagen vars kurser rusade och multiplar ökade. När inflationen plötsligt började stiga och centralbankerna började röra sig mot en mer restriktiv penningpolitik blev förhållandet dock det omvända. Mycket kapital flydde småbolagen vilket har tryckt ned kurserna tydligt.

Var noga i valet av aktier

För att försöka skönja detta mönster kan vi se hur det genomsnittliga P/E-talet på småbolagen gått från att vara fyra enheter högre än storbolagen (historiska genomsnittet är cirka 1,7 enheter) till att i dag handlas kring samma nivå (P/E 15).

Alla dessa faktorer har fått många analytiker och experter, inklusive mig, att uttala sig om att 2024 kan bli småbolagens år. Under det första kvartalet har det varit fel. Men med räntor som förhoppningsvis kommer ned och därmed sänker både finansieringskostnader och förbättrar investeringskalkyler i kombination att centralbankerna lättar på bromspedalen och mer kapital åter hittar till småbolagen samtidigt som vinsterna förhoppningsvis under hösten börjar stärkas i takt med konjunkturen tror jag att det ändå finns förutsättningar för en stark comeback för Stockholmsbörsens lönsamma småbolag.

Även om resan förhoppningsvis blir god kommer den sannolikt inte vara i närheten av en liknande som när centralbankerna satte gasen i botten under pandemin. Jag vill därför uppmana alla läsare att även fortsatt vara mycket kräsna i era bolagsval.

LÄS OCKSÅ: Varning för fondfällan: Betala inte i onödan

MISSA INTE: 1 000 procent på tio år – hitta börsens riktiga vinnaraktier

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer