Balansera risken i portföljen

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023

För att bli framgångsrik som investerare gäller det att hitta rätt balans och att känna sig trygg med sin sparhorisont, sin strategi och att även inte vara rädd för att våga. Det kan dock vara lättare sagt än gjort.

Efter flera år av stimulanser och låga räntor har vi sett en stor tillströmning på börsen med stigande aktiekurser. Det är väldigt roligt att många har hittat till börsen och förhoppningsvis fått in sparandet som en vana. Det var lätt att ryckas med i börseuforin senaste åren och det glömdes ibland bort att marknaden faktiskt kan falla.

Den senaste tiden har varit motsatsen till det jag precis nämnt. Den har nämligen innehållit åtstramning, höjda räntor, hög inflation och, inte minst, en börskrasch. Det har lett fram till att de aktier som stigit kraftigt tidigare år haft det betydligt tuffare.

Vi frågar Daniel Ljungström om hur han ser på portföljteori och hur det kan hjälpa en att hantera risk. Går det kanske att förbereda sig för både ned- och uppgång?

Finansprofilen Daniel Ljungström, även känd som Banking By Daniel, driver en podcast och är aktiv på sociala medier – främst på Instagram. Där sprider han kunskap om börsen och bland annat om hur risk hanteras på ett bra sätt.

LÄS OCKSÅ: Plocka russinen ur kakan – var din egen (fond)förvaltare

Vad är egentligen portföljteori och varför bör vi studera fenomenet?

I all enkelhet handlar portföljteori om hur en investerare kan sätta samman en värdepappersportfölj med potential att ge så bra avkastning som möjligt givet en viss risk. Vad som är en lämplig risknivå är individuellt. Det går att utveckla portföljen efter andra parametrar som personlig smak och tycke gällande fonder eller aktier samt olika former av tillgångsslag. Jag tycker det är särskilt intressant att hitta rätt risknivå. Jag vill hålla god kontroll över hur mycket kapital jag riskerar att förlora i det kortare perspektivet så att jag inte drabbas av oväntade förluster.

Hur kan en investerare bära sig åt för att skydda portföljen under turbulenta år – samtidigt som den genererar avkastning under bättre perioder?

Det är svårt att både ha kakan och äta den. En viktig parameter för att fånga in de bra åren är att ha en tillräckligt lång placeringshorisont för att kunna genomlida de svårare åren. Jag är av uppfattningen att börsen stiger över tid. Men från tid till annan kommer det sämre perioder. En bra portfölj är, enligt mig, en sådan som hjälper dig att inte förlora för mycket i värde under sämre perioder och som kanske har möjligheten att öka risken och därmed avkastningspotentialen när roligare tider kommer. Det kan bidra till en bra avkastning över tid.

Passar denna strategi även för en långsiktig sparare?

– Absolut. Portföljstrategi handlar om att ha rätt risk i förhållande till både sin riskvilja och placeringshorisont.

Hur kan man bygga upp sin portfölj för en bättre riskjusterad avkastning?

– Jag anser att det är viktigt att definiera sin placeringshorisont. När behöver du eventuellt kunna konsumera det kapital du sparar? Jag tror många har antingen för hög eller för låg risk. Att ha fel risknivå i relation till sina möjligheter får en enorm påverkan på avkastningspotentialen i portföljen. Den strategiska portföljen (i det enklaste fallet andelen aktier i portföljen) styr en mycket stor del av avkastningspotentialen i de flesta sparares portföljer. För låg andel aktier i ett sparande kan ge alldeles för låg avkastning över tid.

Det finns flera studier som tyder på att känslan att förlora pengar är värre än glädjen att vinna, eller i det här fallet, tjäna pengar. Därför är det viktigt att lära känna sin risknivå och hitta en balans där man inte är för passiv eller för aggressiv.

För att fördjupa sig mer i ämnet kan du följa Daniel på Bankingbydaniel på Instagram och Youtube. Hans podcasts har ofta ett fokus på risk och strategi där intervjuerna med olika förvaltare brukar handla lite extra om just det ämnet.

MISSA INTE: Spetsig stockpicking på tillväxtmarknader: ”Billiga aktier”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem