Foto: Privat.

Varningen – gå inte i rabattfällan: “Mycket försiktig”

Ett par investmentbolag handlas till kraftiga substansrabatter. Det behöver dock inte innebära att aktierna är köpvärda – snarare tvärtom. “Rabatterna finns ofta av en god anledning”, säger Marcus Fridell, expert på investmentbolag.  

Investmentbolag är mycket populära och finns i hundratusentals svenskars sparportföljer.  

Inte sällan går det att köpa investmentbolag till en så kallad substansrabatt, att aktien då är lägre värderad än vad bolagets substansvärde gör sig gällande. Det är något som är uppskattat och kan innebära förutsättningar för att göra riktiga fynd.

Men ibland kan en rabatt, precis som en premie, bli väl tilltagen. Då kan det vara ett smart drag att hålla sig undan, anser Marcus Fridell, författare till boken “Bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag” och som skriver om börs och aktier i tidningen Privata Affärer. 

Jag hade varit mycket försiktig med att köpa många av de bolagen som har de allra högsta rabatterna. Det handlar ofta om mikrobolag där rabatterna ofta finns av en god anledning, säger han.  

Marcus Fridell nämner bland annat First Venture och Karolinska Development som exempel. Aktierna handlas till substansrabatter om 45 respektive 65 procent, enligt Ibindex. 

– Men de saknar också helt historik av att kunna skapa aktieägarvärde.  

VNV Global och Fastator handlas till ännu större rabatter, 68 respektive 79 procent.  

– Som för börsen i övrigt har utvecklingen varit svag för de som är inriktade på småbolag, som Kinnevik och just VNV medan de inriktade på storbolag, som Investor och Industrivärden, gått bra. Tittar man på Spiltans Investmentbolagsfond har den stigit med 7 procent sedan årsskiftet. Det innebär att den håller jämna steg med index och får ses som klart godkänt ett år då många säkert haft svårt att överträffa index, konstaterar Marcus Fridell.  

LÄS MER: Så analyserar du investmentbolag

Stabila ankare 

Marcus Fridell är positivt inställd till två riktiga investmentbolagsjättar. 

Jag tycker att Investor fortsatt är en mycket bra grundbult i portföljen som kan köpas med en hygglig rabatt. Detsamma gäller för Industrivärden, säger han, och tillägger: 

Det kan också vara intressant att lägga mindre delar av en portfölj i Creades och Spiltan Invest för att få lite tillväxtexponering.

Investmentbolagens utveckling framöver kommer givetvis att speglas av det allmänna sentimentet på börsen. 

– Som vanligt är det nog en väldigt god idé för den långsiktige att månadsspara i välskötta och rabatterade investmentbolag.

Vad är viktigt att tänka på vid bygget av en investmentbolagsportfölj? 

– Tänk på riskspridningen för att inte ett enskilt underliggande innehav ska avgöra din utveckling. Var försiktig med att köpa till kraftiga premier och satsa på förvaltare med bra historik.

MISSA INTE: Bästa aktierna att köpa: “Alla kan bli rika”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem