Utdelningsaktierna för 2024

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

För Dagens industri delar experterna Stefan Cederberg och Marcus Hernhag med sig av tolv utdelningsaktier som de tror extra mycket på under nästa år. Det kan bli extrautdelningar”, säger Stefan Cederberg om tre av bolagen på listan.

Så kallade utdelningsaktier är mycket populära bland investerare.  

När börsen befinner sig i en oroligare tid likt nu blir bolag som har en stabilitet och en förmåga att dela ut en stabil andel pengar inte mindre omtyckta bland spararkollektivet. 

I en intervju med Dagens industri bjuder Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB, och Marcus Hernhag, författare och skribent som inte minst är känd för sitt fokus på utdelningsaktier, på tips på tolv bolag som har förutsättningarna att bjuda på en fin utdelning under 2024.  

LÄS OCKSÅ: Aktierna med högst direktavkastning

AB Volvo och Traton får tummen upp

Stefan Cederberg tror att AB Volvo och Traton har alla möjligheter att dela ut flitigt efter årsskiftet trots att lastbilsjättarnas balansräkningar ser väldigt olika ut.  

Volvos kassa är nästan fylld till bristningsgränsen medan Traton, där Scania ingår, har en mer tilltagande nettoskuld.  

MISSA INTE: Proffsen: Här är nio utdelningshöjare för 2024

NCC och Skanska står stabilt

Även om byggsektorn är satt under rejäl press i ett allt tuffare konjunkturläge räknar Stefan Cederberg med att NCC och Skanska kommer att leverera stabila utdelningar.  

SE ÄVEN: Tio bolag som väntas höja utdelningen ordentligt

H&M och Alleima uppskattas

Stefan Cederberg slår även ett slag för två helt olika slags bolag – med en fin utdelning under 2024 som en gemensam nämnare.  

H&M och Alleima, som knoppades av från Sandvik hösten 2022, faller strategen i smaken.

– Jag tror att det blir en betydligt högre utdelning i Alleima den här gången, säger Stefan Cederberg.  

YTTERLIGARE LÄSNING: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”

Potentiella extrautdelningar i storbankerna

Det är inte omöjligt att Handelsbanken, Nordea och Swedbank kommer att ha varsin direktavkastning på runt 9 procent nästa år. 

– De har väldigt starka balansräkningar just nu. Det ger stöd till att det kanske blir extrautdelningar också, säger Stefan Cederberg, som inte kan kommentera sin arbetsgivare SEB:s situation framåt. 

LÄSTIPS: Analytikerns fem köptips: ”Aktien har aldrig haft så lågt p/e-tal”

Bilia, Dedicare och Tele2 lyfts fram 

Marcus Hernhag räknar med att Bilia, Dedicare och Tele2 samtliga kommer att ha en attraktiv direktavkastning och en fin utdelningsandel 2024. 

I Bilias fall kan det dock bli en sänkning av utdelningen. 

– Men direktavkastningen är så hög som 8,2 procent så även med en sänkning lär den förbli relativt hög. Och när konjunkturen blir bättre igen så kommer Bilia med säkerhet höja utdelningen, säger Marcus Hernhag till Dagens industri. 

MER LÄSNING: Klippläge i börsstormen – köp fyra pressade klassaktier: ”Bra tillfälle”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem