Foto: Colourbox.

Unga investerare fortsätter minska – här är favoritaktierna

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Det blev färre antal aktieägare i åldern 21–30 för andra året i rad under 2023. ”Nu kan vi konstatera ett trendbrott”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear i ett pressmeddelande. 

Efter den stora toppen, på såväl aktiemarknaden som i intresset för sparformen, runt 2021 har fler och fler yngre personer valt att lämna börsen. 

Nu står det klart att antalet aktieägare i åldern 21–30 år blev färre till antalet även under 2023. 

Det blev 3,5 procent färre unga svenskar som ägde aktier under det föregående året, enligt Krister Modin, som arbetar som analytiker på värdepapperscentralen Euroclear Sweden.

– Sedan 2013 har andelen yngre aktieägare ökat, men det var en utveckling som fick sig en törn 2022 och fortsatte nedåt 2023 varför vi nu kan konstatera ett trendbrott. Det kan förklaras av felsatsningar på börsen samt att yngre personer inte har marginaler att invänta en vändning, säger Krister Modin i ett pressmeddelande som återges av Affärsvärlden.

LÄS OCKSÅ: 10 aktier med störst utdelning 2024

Den totala aktieägarskaran bland 21–30-åringar blev 11 000 individer mindre och uppgick till omkring 302 000 personer i slutet av 2023.

– Det är ingen bra utveckling. Det är viktigt för bolagen att ha en jämn mix av ägare i olika åldersgrupper eftersom de har olika perspektiv på långsiktigheten i ägandet, säger Krister Modin. 

MISSA INTE: David Sundins lärdom – av miljonförlusten

Fem favoritaktier

Euroclear Sweden listar även de fem börsnoterade bolag som hade flest unga aktieägare bland sina investerare.

Evolution, Plejd, SBB, Neobo och MGI var de mest populära aktierna att äga i den yngre åldersgruppen.

SE ÄVEN: Måns Möllers tunga aktiemissar: ”Katastrof”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem