Tio sätt att bli elsmartare

Elpriserna slår rekord i Sverige. Tycker man att det är tufft nu med att betala räkningarna nu kommer vintern att bli otroligt jobbig för många hushåll. Under vintern förväntas priserna bli dubbelt så höga som förra vinterns höga rekordnoteringar. Här kommer tio tips för att hålla ned elkostnaderna.

1. Om du måste laga mat i ugnen, se till att laga mycket i den. Gärna flera rätter samtidigt. När du sedan har lagat klart maten kan du öppna luckan och utnyttja värmen som finns kvar för att få det varmare i köket eller rummet.

2. Använd tjocka ullmattor och tjocka gardiner i lägenheten/huset (Viktigt att gardinerna inte täcker radiatorer som tyvärr brukar sitta under fönstren om man har sådana).

3. Kolla över och stäng av alla ”stand by-apparater”. Antingen genom att dra ut sladden eller att sätta styrning från vägguttagen. De drar ofta några watt och det är helt onödigt att det bara tickar.

4. Byt till ledlampor. Men släck ändå de rum du inte är i.

5. Duscha någon grad kallare eller varför inte duscha på jobbet eller gymmet så ofta som möjligt? Se också till att duscha någon minut kortare än vad du brukar göra. Vid schamponering behöver du inte låta vattnet rinna.

LÄS OCKSÅ: Gör rätt fondval

6. Sänk temperaturer hemma med någon grad och sätt på dig ett extraplagg.

7. Stäng av golvvärme i badrummen om du har sådan.

8. Koka under lock. Se till att använda rätt storlek på plattan.

9. Täta fönster och dörrar. Se till att täta fönster och dörrar med lister (framför allt altandörren som läcker mycket värme). Genom att se till att dina fönster är täta nog för kyliga dagar kan du samtidigt sänka värmekostnaderna. Fönster är den mest känsliga punkten för energiförlust i ett hus. 15 procent av värmen försvinner upp genom taket och ungefär 35 procent försvinner via dörrar och fönster.

10. Använd en sopkvast med skyffel samt våtmoppa i stället för att köra dammsugaren. Kanske behöver man inte ta fram dammsugaren varje dag, utan kan planera städandet.

Sist men inte minst: Om vi alla kan reducera vår energiförbrukning med mellan 5–10 procent kommer det att ha en stor påverkan för elpriset och underlätta för många hushåll. Vi måste alla ta vårt ansvar.

MISSA INTE: Fyra utdelningsfavoriter: “Lockande värdering”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem