Gör rätt fondval

Det talas ofta om aktieanalys, men mer sällan om fondanalys. Detta har sina förklaringar, men är minst lika viktigt som en aktieanalys. Att bara titta på avgiften räcker inte hela vägen. Det kan ibland vara som att köpa grisen i säcken. Här kommer sex tips på hur du väljer rätt fond för din portfölj.

1. Tänk på vilka marknader du vill investera i och om det ska vara en aktivt eller passivt förvaltad fond. Tror du på fastigheter, småbolag eller teknik? Är det USA, Brasilien eller kanske marknader så som Pakistan och Vietnam som kommer ha högst tillväxt framöver? Vill du att någon fysisk person ska handplocka bolagen eller vill du hellre att fonden följer ett index automatiskt? Kanske vill du ha båda?

2. Utvärdera avkastningen och förvaltaren. Hur har fonden egentligen presterat jämfört med index? Titta över flera år och inte bara senaste året. Kom ihåg att avgiften alltid är avdragen när du tittar på avkastningen. För att göra det kan du använda dig av Citywires databas. Citywire utvärderar runt 10 000 fondförvaltare världen över och betygsätter dem med hänsyn till deras risktagande. För att betygsättas behöver förvaltaren ha slagit sitt jämförelse­index den senaste tre åren. Mindre än 25 procent lyckas, och därför ska ett betyg från Citywire ses ett kvitto på kvalitet och uthållighet.

3. Riskjusterad avkastning. Ju högre, desto bättre? Inte alltid. Med det sagt utvärderar Sharpe-kvoten om fondens avkastning är ett resultat av överrisk eller beror på smarta investeringsbeslut. Berodde avkastningen på tur eller skicklighet? Du hittar måttet antingen på Morningstar eller via respektive fondbolag, men det går även räkna ut nyckeltalet på egen hand. Ett resultat runt 1 berättar om att förvaltaren har gjort ett okej arbete. Ligger siffran uppemot 2 har förvaltaren uppnått en väldigt hög riskjusterad avkastning, vilket är vad förvaltaren eftersträvar och vad du som sparare vill se. Kom ihåg att Sharpekvoten kan variera mellan olika fondkategorier, och därför är det viktigt att göra en genomgång av det segment du är intresserad av. Ta reda på ungefär var snittet ligger och utgå sedan därifrån när du väljer ut den enskilda fonden till din portfölj.

SE ÄVEN: Inför valet: Tre viktiga frågor för plånboken

4. Analysera innehav. Särskilt fördelningen av de olika innehaven kan vara bra att ha koll på. Dessutom kan du se om de matchar dina egna kriterier när det kommer till fonden. Du kanske inte vill investera i en fond som har relativt stor andel biotech om du själv inte tror på den sektorn.

5. Tänk på avgiften! Vid det här laget bör du rimligen ha ett fåtal fonder kvar som överensstämmer med dina kriterier. Det är egentligen bara avgiften som återstår. När det gäller avgift hänvisas sparare ofta till att det gott och väl räcker att titta på förvaltningsavgiften. Det stämmer dock inte. För utanför förvaltnings­avgiften ligger fondens transaktionskostnader, valutaväxling, pro­visionsandel till nätmäklare, för att nämna några omkostnader. Vad du vill veta är vad fondens total­avgift är. Du kan återigen använda Morningstar.se som täcker upp till den årliga avgiften, vilket utöver förvaltningsavgiften även räknar in transaktionskostnader. Det fungerar bra på en svensk fond, men mindre bra när handeln sker i utländsk valuta och där andra skatteregler gäller. Sikta på en totalavgift som inte över­stiger 1,5 procent.

6. Våga ta hjälp! Ibland kan det känns jobbigt att sätta ihop sin egen portfölj med tanke på att det finns flera tusen olika sådana. Dock finns det enkel och billig hjälp att få. Dels via portföljgeneratorer, dels via andra alternativ för att sätta ihop en väldiversifierad och balanserad portfölj.

MISSA INTE:

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem