Tillfällig växtvärk eller för stora skor att fylla?

AQ Group startades 1994 av Claes Mellgren och Per-Olof Andersson då duon slog ihop sina två bolag i Västerås och Enköping som arbetade med plast och transformatorer. Från dessa två verkstäder har koncernen växt till att ha 6100 anställda i ett 30-tal fabriker över hela världen.

Bolaget som just nu omsätter omkring fem miljarder och har gått med vinst i över 100 kvartal. Däremot tycks tillväxten inte vara helt oproblematisk och den stora andelen förvärv har på senare tid visat sig innehålla vissa mindre lyckade försök. Läser man de senaste kvartalsrapporterna så ser man att AQ fått ta stora kostnader i och med konkursen av dotterbolaget AQ Segerström & Svensson samtidigt som vissa fabriker verkar vara drabbade av långa ledtider i produktionen. Idag består verksamheten av tillverkning av elskåp, systemprodukter, formsprutning, induktiva komponenter, kablage och plåtbearbetning. Strategin har länge varit att hitta billiga bolag och fabriker som kan vändas till att gå med vinst. AQ jobbar som underleverantör åt större industriella kunder, däribland ABB, Bombardier och Volvo.

 

Efter många år inom ledningen har Claes Mellgren, som fram tills 2018 varit koncernchef, och Per-Olof Andersson fortsatt arbeta med bolaget genom att vara aktiva i styrelsen. Bolagets nye VD och IR-ansvarige Anders Carlsson kommer från ABB där han arbetat i 26 år. Stock Magazine träffar Anders Carlsson för att prata om vad som har hänt och hur det ser ut framåt samt varför han anser att AQ är en bra investering. Namnet är Aros Quality står för kvalitén de levererar som de menar är det centrala i verksamheten. Västerås där bolaget en gång i tiden startade hette förut Västra Aros. 

 

Tittar man bakåt så har AQ minst sagt varit en lönsam investering, varför väljer kunderna/investerarna er?

– AQ har varit duktiga på att tro på människor och utveckla de människor som finns ute på fabrikerna. Samtidigt så heter vi ju faktiskt Aros Quality och det har varit en av de stora konkurrensfördelarna då vi jobbar hårt med kvaliteten i det vi gör. Vi jobbar alltid med att lyfta fabrikerna så att de blir bättre och bättre, vilket är viktigt då vi väljer att jobba med väldigt krävande industriella kunder. AQ har också varit duktiga på att hitta bolag med potential och att göra lyckade förvärv i växande marknader.Efter en tid som VD verkar du ha vänt på en något negativ trend. Har de tidigare problemen löst sig?

 

– Man ska komma ihåg att av alla fabriker som vi har så är det fyra som inte gått så bra, så AQ i stort går fortfarande väldigt bra. Sen lyckas vi trots de problem som funnits ändå hålla 4 procent i rörelseresultat vilket tyder på att resterande verksamhet går bra trots att vi hade väldigt dyra projekt för att lösa de här problemenheterna. Framförallt så fokuserar vi på att man måste lära sig från det som har varit och ta med sig kunskap framåt kring varför det blivit som det blev på just dessa fabriker. 

 

Ni fortsätter med förvärv och har varje kvartal en ökande omsättning. Är du rädd för en avmattning i efterfrågan framåt?

– Vi brukar säga att vi är redo både när det går upp och när det går ner. Vilket man måste vara när man jobbar för de här krävande industrikunderna. Sen är AQ exponerade mot väldigt många marknader vilket gör att vi blir mindre känsliga mot svängningar än kanske andra bolag. Vi har också varit väldigt duktiga på att hitta nya kunder i olika områden vilket gjort att vi inte påverkats lika mycket när vissa kunder drabbats av en lägre konjunktur.

 

Vart ser du den största utvecklingspotentialen i fortsättningen?

– Jag ser nog utvecklingspotential inom alla våra områden. Våran marknadsandel är ju relativt liten då underleverantörsbranschen är väldigt stor vilket är det roliga med att vara verksam i vår bransch. Så vi har väldigt stora möjligheter att hitta nya kunder inom alla områden. Men ska man vinna affärer med väldigt stora industriella kunder så måste man vara väldigt bra och kundcentrerad samtidigt som man är redo att ta vara på möjligheter som uppstår, och det är AQ. 

 

Sist men inte minst. Varför ska man investera i AQ och tror du att det kommer vara en lika lönsam investering framåt?

– Vi har en bred exponering mot många duktiga kunder och vi har också en väldigt bra närvaro i hela världen. Vi har väldigt starka och bra värderingar inom AQ där vi tror på affärsmannaskap och en decentraliserad kultur, där de olika bolagen snabbt kan fatta beslut själva. AQ är också mindre cykliskt än vad man skulle kunna tro, samtidigt så är vi väldigt duktiga på att ställa om för att möta efterfrågan. Vårat mål är att tjäna 8 procent efter finansnetto, vilket är ett väldigt ambitiöst mål. Men om du är väldigt duktig som underleverantör så kan du göra det, vilket vi lyckats med under 2016. Nu ligger vi över 7 procent men det är vårat mål att vi ska kunna klara det även i framtiden.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem