David Lagercrantz. Foto: Caroline Andersson, Albert Bonniers Förlag.

Succéförfattarens största börsmiss: ”Så mycket dumheter”

David Lagercrantz är mest känd för sina Millenium-böcker. Men författaren har även ett stort aktieintresse – och har gått på ett par rejäla nitar som investerare. ”Herregud, det var så mycket dumheter jag gjorde”, säger han till Dagens industri.

Författaren David Lagercrantz står bland annat bakom tre böcker i Millenium-serien och har även skrivit ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”.

Vid sidan av sitt bokskrivande är David Lagercrantz förtjust i att köpa aktier. I en intervju med Dagens industri berättar han om sin börsresa, som inleddes under tidigt 1990-tal när han fick en betydande summa pengar efter att fadern Olof sålt en August Strindberg-tavla till ett värde om 15 miljoner kronor.

Han berättar att han fick en form av ”speldjävul” i sig och har lärt sig att det är inte någon bra idé att investera i perioder av högmod.

LÄS OCKSÅ: GW:s aktiestrategi – tjänat hundratals miljoner: ”Ibland går det åt helvete”

David Lagercrantz konstaterar att en tidig placering i Kinnevik och att han varit ”trogen  gamla trotjänare som Investor” tillhör hans bättre aktieaffärer.

Han är desto mer besviken över sitt agerande i samband med IT-bubblan.

– Herregud, så mycket dumheter jag gjorde då. Sedan såg jag heller inte miljöbubblan som kom efter det med Al Gore. Men jag har också lärt mig av mina misstag.

För Di berättar David Lagercrantz att han nu investerar betydligt försiktigare och dessutom gärna vill köpa in sig i paradigmskiften likt AI som kommer att sätta tonen framöver. Det gör han allra helst genom att placera pengar i bra fonder.

MISSA INTE: Jan Emanuels favoritaktie: ”Mitt guld”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem