Succéfond i småländsk aktiebolagsanda

Investeringar med rötter i Småland har visat sig bli mycket framgångsrika över tid. Moral, innovation och en förmåga att hantera kriser och förnya sig beskrivs som viktiga faktorer bakom utvecklingen för börsbolagen från landskapet. “Det är lätt att förstå varför det har gått bra”, säger Pär Andersson, som förvaltar Spiltan Aktiefond Småland.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Sedan starten i juli 2008 har Spiltan Aktiefond Småland imponerat och slagit Stockholmsbörsens OMXS30-index med besked genom sin uppgång på klart över 500 procent.

Pär Andersson, som förvaltar fonden, är inte överraskad.

– Småländska bolag har levererat väldigt bra resultat. Visst, klart att det har gått lite upp och ned över tiden, men sett ur ett längre perspektiv har flera av bolagen ökat sina värden och aktiekurserna har följt med upp.

Vad gör bolagen framgångsrika?

– Småländska bolag är entreprenörsdrivna och brinner för sina produkter och tjänster. Dessutom är smålänningarna väldigt ekonomiska och kostnadsmedvetna. De har koll på sina balansräkningar. Sedan tvekar bolagen inte heller att hjälpa varandra med innovationer och ser till att samarbeta. Det gör att de kan ta sig igenom kriser och hela tiden se till att överleva.

Pär Andersson berättar att Spiltan Aktiefond Småland består av bolag från landskapet till 60 procent. Bufab, Garo, Thule, Fortnox och Troax står för omkring 30 procent.

– Fortnox har gått otroligt bra. Det är en av våra favoriter. De håller på med webbaserad redovisning och försäkringar inom finans. Det är jättespännande och bolaget har knappast vuxit färdigt.

Pär Andersson konstaterar att Garo och Thule också är lite extra aktuella för stunden.

– Laddstolpar för elbilar, som är en viktig del av Garos verksamhet, är redan etablerade och något som växer kraftigt. Det kommer att fortsätta. Thule har gjort en jättefin resa rent marginalmässigt och har många, egna varumärken. Fler och fler kommer att vara aktiva högre upp i åldern och där kommer deras produkter som takboxar och extra takräcken in när fler cyklar eller paddlar kajak ute i fria luften.

Hur jobbar ni för att minska den cykliska risken i fonden?

– Vi har många småländska industribolag, där Fortnox egentligen är undantaget, i portföljen och det ger ju fonden en viss profil. Därför försöker vi att fylla på med mindre cykliska bolag som inte hör hemma i Småland för att balansera risken, säger Pär Andersson, och nämner Assa Abloy som ett exempel:

– Det är ett fint kvalitetsbolag med stor likviditet. Det är väldigt spännande att vara med på resan när de växlar om och fokuserar mer på digitala och elektromekaniska lås nu.

LÄS OCKSÅ: Över 30-årigt vd-skap värt miljarder: ”Blir aldrig riktigt nöjd”

Starka varumärken

Pär Andersson menar att de småländska bolagen har tagit en stor position på Stockholmsbörsen.

– Alla som tycker om aktier vet vad Nibe, som vi också har i fonden, är. Det påverkar även intresset för vår fond. Det blir enkelt för människor som vill ha exponering mot Småland att investera i den i stället för att köpa alla bolag en och en.

Han framhåller även att det är fördelaktigt som förvaltare att investera i bolag från just Småland.

– Det är ändå rätt så små bolag vilket gör det mycket smidigare att komma i kontakt med företagsledningen och huvudägarna. Det är mycket lättare att få besöka Thule eller Troax i Hillerstorp och se deras produktion på plats än att få till ett långt möte med Astra Zenecas vd.

Hur har de småländska bolagen hanterat coronaviruskrisen?

– Det beror förstås lite på vilket bolag det handlar om, men de har gjort det väldigt bra på olika sätt. Eftersom de är duktiga på att ha koll på kostnader och kan hjälpas åt med att ta fram komponenter har de inte blivit jättelidande. Men det är så klart en utmaning.

Flera gånger om betonar Pär Andersson vikten av företagarandan som finns i landskapet.

– Man märker att det finns en väldigt stor stolthet hos som till exempel arbetar på Nibe i Markaryd eller Fortnox i Växjö. När man besöker bolagen kan man verkligen känna att det finns en stark kultur. Det ger resultat. En stark företagskultur leder nästan alltid till en stark tillväxt i bolagen.

Pär Andersson tror att bolagen i portföljen har alla förutsättningar för att fortsätta skapa avkastning. Men i det kortare perspektiv ser han en annan risk.

– Vi har en historiskt hög värdering på flera av våra bolag. Det, i samband med ett läge på börsen med extremt låga räntor och inte så mycket tillväxt, kan givetvis ställa till det.

Vilka är de långsiktiga målen med fonden?

– Att behålla en bra mix och att ge andelsägarna en god avkastning. Naturligtvis håller vi koll på värderingarna, men vi har stort förtroende för bolagens kvaliteter och förmåga att fortsätta leverera, säger Pär Andersson.

MISSA INTE: Laddar för hållbar framtid

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem