Storbanken: Aktierna som ska upp

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Nordea fortsätter att övervikta aktier i sin strategi för februari och tror framförallt på Verkstad och Kommunikationstjänster. Däremot tror banken inte på sektorn Daglighandlat. ”Sentimentet är inte lika ansträngt som vid utgången av föregående år och vi tror den positiva trenden i aktiemarknaden kommer hålla i sig”, skriver banken.

Nordea har släppt sin placeringsstrategi för februari där man konstaterar att det fortfarande råder stor osäkerhet på aktiemarknaden. Men en fallande inflation, mindre stram penningpolitik, solid ekonomisk tillväxt och vinsttillväxt gör att mycket fortfarande talar för aktier.

”Det mesta pekar fortfarande i riktningen mot en amerikansk mjuklandning där inflationen fortsätter att falla tillbaka, räntenivåerna mattas av och den ekonomiska tillväxten håller i sig. Dessutom är vinsttillväxten tillbaka och värdering i aktiemarknaden ligger kring det historiska snittet”, skriver banken.

LÄS ÄVEN: Genomgång: Här är bästa investmentbolaget

Behåller övervikt på aktier

Detta får Nordea att fortsätta övervikta aktier på bekostnad av obligationer. Banken lyfter också rekommendationen för amerikanska aktier ett snäpp och sänker rekommendation för Tillväxtmarknader lika mycket, så nu är de båda på neutral vikt.

MISSA INTE: Tre köpvärda investmentbolag: ”Attraktiv rabatt”

Tror mest på Verkstad och Kommunikationstjänster

Anledningen är en förbättrad tillväxt i USA samtidigt som det är fortsatt god vinsttillväxt. Tar man bort ”Magnificent 7” ur kalkylen så ser inte heller värderingen särskilt ansträngd ut.

”Den amerikanska tillväxten fortsätter att överraska positivt samtidigt som inflationen rör sig närmare inflationsmålet, och sannolikt väntar räntesänkningar runt hörnet. Vi ser inte antalet sänkningar som avgörande, där färre sänkningar kommer vägas upp av förbättrade utsikter vilket i sin tur är positivt för riskfyllda tillgångar”, skriver banken.

Vad det gäller aktier generellt så överviktar banken sektorerna Verkstad och Kommunikationstjänster, men rekommenderar en dubbel undervikt i Daglighandlat.

SE ÄVEN: Landslagsskyttens favoritaktier: ”Allt går in på börsen”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem