Foto: Lise Roos.

Stor risk för mentala fallgropar

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats
Få som är intresserade av sparande, börs och framför allt investeringar har missat att värmepumpsbolaget Nibe handlas på historiskt låga nivåer. Kanske är det just nu billigt, men att köpa enbart utifrån en relativvärdering är att falla offer för flera mentala fallgropar, däribland recency bias.

Mer under- än medvetet tenderar hjärnan att alltid utgå från här och nu. Det som är och verkar nu är det som den spås vara fortsatt gällande givet att inget annat, motsatt, mycket tydligt står på löpsedlar och kommuniceras ut via såväl tv som radio. Vidare har hjärnan en tendens att premiera det senast hända, medan det som ligger längre tillbaka i tiden och historien trängs undan. Översatt lever den kvar i det som präglade de senaste fem till tio åren.

Förfarandet gör att när vi investerar, givet att vi inte medvetet anstränger oss till att ta ett steg tillbaka för en mer nyanserad och objektiv analys, tenderar att falla i den mentala fallgrop som går under namnet ”recency bias”. Vi är fast i det nät som inrymmer nuet och den mer korta historiken. Vad karaktäriserade de senaste tio åren? Expansiv penning- men också finanspolitik, låg inflation tillika låga räntor, tillväxt med mera.

En annan bias – benägenhet och tendens – människan har lätt att fastna i är att jämföra. Hjärnan önskar söka och identifiera mönster – något att ankra fast vid. Mönster och rutiner är lika älskat som Nalle Puh älskar sin honung. Mönster och rutiner innebär kontroll, i alla fall inbillad sådan, och kontroll betyder mindre kognitiv ansträngning. Mindre kognitiv ansträngning betyder mindre energikonsumtion, något hjärnan värdesätter då den historiskt sällan varit garanterad flera mål mat om dagen. Således hushållning.

Olika exempel på där såväl recency bias som relativitetsbias står att finna på Stockholmsbörsen idag är flera. Såklart vet vi inget förrän först efter att slutsignalen ljudat, men jag vill flagga för att båda dessa just nu kan vara aktuella i Nibe – ett av många småsparares favoritbolag.

LÄS MER: Fem skäl som kan förklara svaga kronan: ”Dåligt rykte”

De gyllene åren

Sedan finanskrisen 2008–2009 och fram till 2021 var de flesta av världens länders inflation och räntor i en rakt sjunkande trend. Detta gjorde att hushåll hade mer konsumtionsutrymme, men också blev mer och mer benägna att låna för såväl en lyxigare tillvaro som för investeringar. Konsekvenserna stod att se överallt och ingenstans. Bostadsbyggande ökade, antalet hushåll med såväl en nyinköpt bil som fritidshus och båt ökade, för att inte glömma alla som tog stora lån för att investera på börsen med mera. Mer undermedvetet, hoppas jag, utgick de från att den tid som gällde då skulle för alltid vara gällande – recency bias.

Därtill såg de även mönster i takt med att åren gick; inflationen och räntan sjönk, sjönk och fortsatte sjunka. Mönstret var tydligt och den inbillade kontrollen och tryggheten om att ”man visste vad man gjorde” samt att ”man visste förutsättningarna” gjorde sig gällande.

Nibe sålde allt fler värmepumpar och i takt med att miljörörelsen ökade sin frammarsch gjorde även det att den redan starka tillväxten fick ytterligare kraft. I och med en fungerande global handel, fungerande produktions- och leverantörslinor och ett näst intill oändligt utbud av kapital fanns tillgängligt rullade tillväxthjulet allt snabbare. Investerare köpte och köpte i tron (eller övertygelsen) att endast exosfären var ett reellt hinder.

Myntets andra sida

Sedan kom kriget, inflationen och höjda räntor. Åtstramningarna i världens ekonomier gjorde sig gällande och den tidigare så lyckliga och konsumtionsvänliga individen förbyttes till dess motsats.

I takt med detta, vilket vi kunnat se det senaste året, har flera tidigare tillväxtraketer fått se sina aktiekurser fallera och multipelexpansionerna förbytts till multipelkontraktioner. Nibe är en av dessa aktier och från att ha handlats till ett P/E om 50 handlas aktien idag till P/E 25,84.

Det är då lätt att som investerare, såväl professionell som småsparare, att jämföra med kurserna som existerade för blott bara ett par månader, eller ett år, sedan och utgå från att dessa snart kommer nås igen – relativitetsbias, men också en version av förankringseffekten (anchorning bias). Det är också lätt att inte inse samt acceptera att de makroekonomiska förutsättningar som gav Nibe och andra dylika bolag en extra skjuts inte längre är gällande idag – recency bias.

Facit ännu inte klart

Nibe är på många sätt ett fantastiskt bolag med produkter som ligger rätt i tiden. Ska världen klara av att ställa om till en mer miljövänlig plats är deras värmepumpar tacksamma, ja kanske till och med essentiella. Vidare är de även, åtminstone långsiktigt efter att den initiala kostnaden tagits, mer vänliga för alla konsumenters plånböcker, då energikostnaderna minskar.

Givet att inget ändras bör bolaget vara en vinnare på lång sikt. Med det sagt kommer investeringar alltid ned till ”price is what you pay, value is what you get” och att köpa på rätt kurser är essentiellt för att maximera avkastningen. Att bolaget just nu handlas till ett P/E 25,84 behöver inte betyda att aktien är billig. Ja, den är billig jämfört med förra året, men då utgår man från en historia som inte längre är gällande.

Jämför, men räkna mer på framtida vinster och kassaflöden än på historiska sådana. Risken är annars att du har fastnat i dels relativitetsbias, dels recency bias ackompanjerat av en grad av förankringseffekten.

MISSA INTE: Bristen ett bevis – skrikande behov av privatekonomi i skolan: ”Alla ska få lära sig”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem