Spara sunt – lägg grunden till ditt drömliv

När jag skrivit min bok ”Hur mycket pengar behöver man egentligen?” har jag behövt gå igenom både det ena och det andra kopplat till pengar och lycka. Både varför vi är så många som vill ha mer pengar och ”bli rika” samt vad pengarna kan göra för oss i våra liv.

Den här artikeln framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2021

Om jag hade frågat någon på stan om de ville få 10 miljoner så är det nog inte många som hade tackat nej (förutom de som tror att det är en bluff!). Pengar vill de flesta ha. Men varför? Pengar är något som vi kanske förknippar med rikedom, överflöd, lyx och glamour. Många som vinner på lotto eller får en stor summa pengar på kort tid gör av med pengarna lika snabbt. De konsumerar och köper saker som bilar och hus. När man sedan tittar på hur de mår, om de blivit lyckligare, så visar det sig att det oftast bara varit ett kortsiktigt rus. Efter de stora inköpen har lyckonivån gått tillbaka till där den var innan de vann pengarna. Baserat på det så verkar det konstigt att många av oss vill ha så mycket pengar om det ändå inte ger oss någon ökad lycka?

Jag kommer själv från en bakgrund där jag ville göra snabba klipp på börsen. Under gymnasietiden började jag handla på börsen. Ska jag vara helt ärlig var det inte investeringar jag höll på med – utan mer spekulation och gambling. Jag köpte lite här och lite där och gjorde både vinster och förluster. Jag hade hopp om att göra stora pengar för att ”bli rik”. Det var ju hela poängen. Men det visade sig vara svårt. Jag gjorde klassiska misstag som t.ex. att behålla förlorare som bara fortsatte ner och sedan var jag tvungen att sälja när aktien gått ner 50 procent när jag inte längre klarade av att titta på de röda siffrorna. Jag följde råd okritiskt som skrevs på nyhetssajter utan att göra en egen bedömning och jag gick med i nyemissioner utan att egentligen veta hur företagets affärsplan såg ut för att nämna några erfarenheter.

Gymnasietiden var lärorik utifrån att handla med aktier, men också för att inse att det inte är lätt att göra snabba klipp. Även om vi läser om de som tjänar enorma pengar på bitcoin nu eller Fingerprint-aktien som var stekhet när jag var lite yngre är det oftast väldigt stora risker förknippade med de här investeringarna. Nu när jag blivit lite äldre (och troligen klokare) är jag av uppfattningen att investeringar inte ska vara upphetsande som rör sig 10 procent om dagen. Långsiktigt vill jag ta del av börsens uppgångar utan att behöva vara exponerad för onödigt hög risk. Därför har jag gått från att ha varit en ”fondhatare” (för alla som handlar med fonder visar att de inte kan något om aktier, eller?) till att endast ha fonder i min börsportfölj.

LÄS MER: Ta kontrollen i sommar – både på och utanför börsen

Pengar är ett verktyg med enorm potential. Om du sätter upp en målbild kring hur du vill att ditt liv ska se ut finns det en väldigt stor chans att du kan förverkliga det genom att spara och investera pengar. Det är just det här jag tror många missar som bara letar efter att ”bli rik”. De vet inte riktigt vad de vill med sina liv mer än att de vill ha pengar. Så nyckeln tror jag är att våga fråga sig själv vad du vill ha i ditt liv för att känna tillfredställelse.

För min egen del har jag, tillsammans med min fru Alexandra, sparat 50 procent av min inkomst sedan 2013. Jag investerar pengarna i det jag kallar för min pengamaskin för att långsiktigt bygga mig till mer frihet i livet. Mitt mål och drömliv handlar om att inte vara beroende av en anställning dit jag måste gå för att få betalt. Mitt drömliv handlar om ett liv där jag bestämmer vad jag vill göra med min tid. 

Dock tror jag inte att jag kommer vilja hoppa av arbetslivet helt och hållet utan det handlar mer om att få balans i vardagen och ha tid till både ”nytta och nöje”. Vårt mål är att spara ihop en pengamaskin på 7,5 miljoner som enligt 4-procentsregeln kommer ge oss en månadsinkomst på 25 000 kronor. Då täcker det våra utgifter och vi är inte längre beroende av några löneinkomster. Vi har kommit mer än halvvägs nu och även om vi har en bit kvar känner vi redan att vi fått mer frihet och trygghet i våra liv.

Du som läser det här har förmodligen den största delen av ditt liv framför dig. Du har tiden på din sida och kan definitivt spara ihop till en pengamaskin som kan ge dig mer frihet i livet. Fågan är vad det är du vill och vad du drömmer om. Hur skulle dina dagar se ut om du själv fick bestämma? Hur vore det att kunna ta tjänstledigt ett halvår, jobba som volontär i Afrika, resa till Vietnam och börja skriva en bok och sedan spendera sommaren hemma och njuta av Sverige under några månader? Det är precis vad jag och min fru gjorde 2019. Ett beslut och en upplevelse vi sent kommer att glömma. Allt tack vare vår pengamaskin och friheten vi skapat oss tack vare vårt sparande. 

MISSA INTE: Bästa spartipsen i sommar: ”Njut av livet”

Det jag också vill få sagt med det är att resan mot slutmålet är en del av upplevelsen. Visst är slutmålet något vi verkligen ser fram emot och längtar till, men redan från första månadsinsättningen har du skapat dig mer frihet i ditt liv som skapar möjligheter.

Så, hur mycket pengar behöver du egentligen?

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem