Så kan du tänka om dina inlösenaktier

För ungefär en vecka sedan dök det upp inlösenaktier för dig som hade Kinnevik-aktier innan den 14 maj. Dessa inlösenaktier kan du antingen sälja eller invänta Zalando-aktier.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

Som aktieägare i Kinnevik får du två alternativ – när investmentbolaget säljer sitt största innehav i form av tyska e-handelsjätten Zalando.

Antingen väljer du att sälja dina inlösenaktier eller så väntar du tills 5,1 IL-aktier omvandlas till en svensk onoterad Zalando-aktie.

Hur ska jag tänka som aktieägare i Kinnevik?

– Ditt agerande bör baseras på din tro om Zalando som bolag. Har du en positiv syn på den tyska e-handelsgigantens tillväxt och lönsamhetspotential och samtidigt bedömer att bolaget handlas till en rimlig värdering bör du behålla dina IL-aktier, säger analytikern André Netzén Örn.

Om så inte är fallet är det självklara valet att sälja IL-aktierna så snart som möjligt, anser han.

Om du väljer att sälja av dina IL-aktier bör du vara medveten om att de säljs till rabatt. André Netzén Örn förklarar och visar hur du kan räkna:

– Tänk på att räkna på prisförhållandet mellan IL-aktierna och den tysknoterade Zalando-aktien så att försäljningen inte sker till en orimligt stor rabatt. Förhållandet mellan IL-aktien och Zalando-aktien är 143/28 = 5,11.

 Du räknar ut rabatten enligt nedan:  

Rabatten på IL-aktien fås genom att multiplicera priset på IL-aktien med 5,11 och sedan dividera med priset per Zalando-aktie i kronor (fås genom priset per Zalando-aktie multiplicerat med EUR/SEK-kursen).

Rabatt = (Pris Kinnevik IL *5,11)/ (Pris Zalando-aktie*EUR/SEK-kursen).

Här är ett räkneexempel för nuvarande kurser (per 2021-05-25 16:32): 

(162 kr*5,11)/(87,7euro*10,11) = 0,934, vilket ger 6,6 procent rabatt. 

Svenska till tyska aktier

– De svenska Zalando-aktierna går inte att handla med över Stockholmsbörsen och det är därför viktigt att omregistrera aktierna till Zalando-aktier noterade på Frankfurtbörsen. Detta ska vara gratis, men förfarandet kan skilja sig beroende på vilken bank du har, säger André Netzén Örn.

 Avslutningsvis kan det också vara bra att kontrollera att banken har ett rimligt courtage för att handla på Frankfurtbörsen för att undvika stora kostnader vid en eventuell framtida försäljning.  

LÄS OCKSÅ: Kinneviks väg till digitalt vinnarskap: ”Inte förvånade”

Vad händer nu?

Om du väljer att sälja dina Kinnevik IL-aktier behöver du göra det senast den 9 juni, som är den sista handelsdagen för IL-aktierna på Stockholmsbörsen. Om du inte gör det kommer IL-aktierna automatiskt att lösas in till svenska Zalando-aktier.

Om du väljer att behålla dina Kinnevik IL-aktier kommer du att runt den 18 juni att få svenska Zalando-aktier på din depå. 143 IL-aktier motsvarar 28 svenska Zalando aktier. Du behöver ha minst 6 inlösenaktier för att få en Zalando-aktie. Går det inte jämnt ut kommer du att få likvider för de IL-aktier som inte omvandlas till Zalando-aktier runt den 29 juni.

Viktiga datum att hålla koll på:

19 maj–9 juni: Handel av inlösenaktierna på Stockholmsbörsen.

16 juni: Avstämningsdag för inlösen av inlösenaktier.

Omkring 18 juni: Svenska Zalando-aktier dyker upp på kontot.

23 juni – 14 juli: Möjlighet att omregistrera svenska Zalando-aktier till Zalando-aktier som går att handla med på Frankfurtbörsen.

MISSA INTE: Investmentbolag med svart bälte i omställning

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem