Foto: Sandra Olsson.

Resultatet: Gymnasieelever skriker – efter aktiekunskap: “Kloka ungdomar”

Över 90 procent av de tillfrågade ungdomarna tycker att kunskap om aktier och fonder borde vara en självklarhet i skolan, visar en undersökning av Ung Privatekonomi.

Det finns ett stort intresse bland svenska gymnasieelever att få lära sig om aktier och fonder i skolan. Det framgår tydligt i en undersökning som gjorts av Ung Privatekonomi.

Om det var upp till eleverna att sätta agendan för studierna hade det varit mycket mer privatekonomi på schemat. 93,6 procent av sammanlagt 16 306 tillfrågade personer svarade att de ville få kunskap om investeringar och aktier i fonder som en del av undervisningen.

LÄS ÄVEN: Det här är Unga Aktiesparares gymnasieprofil

4,4 procent visste inte var de stod i frågan. Bara 2 procent tyckte att det inte fanns något behov av att få lära sig om aktier och fonder under sin gymnasietid.

– Det är kloka ungdomar som vill ha kunskapen. Så fort ungdomarna börjar jobba, oavsett om det bara är på sommaren, får de fonder genom det svenska pensionssystemet. Men ingen utbildning i vad det innebär. När gymnasieeleverna är 18 år öppnas dörren till alla möjliga vägar. Det är ungefär lika enkelt som att betala på kredit som att köpa en fond. Om man då inte har kunskap om de långsiktiga skillnaderna kan det som är enklast i stunden locka, säger Tova Larsson, verksamhetschef på Ung Privatekonomi.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem