Foto: Investor.

Rådet: Köp investmentbolaget – rabatten är för hög

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Investmentbolaget Investor kom med sin Q3-rapport under torsdagen. I dag upprepar flera banker och analyshus sina köpstämplar och Ålandsbanken skriver att den nuvarande substansrabatten i investmentbolaget är ”omotiverat hög”.

När börsen öppnar under fredagen kostar en Investor-aktie cirka 206 kronor, efter en nedgång på över 6% senaste veckan.

Aktien föll cirka 1% efter torsdagens rapport och fortsätter ned under fredagen, då nyheten kom att investmentbolagets vd Johan Forssell slutar i maj nästa år. Dagens tapp i aktien är dock nästan i nivå med börsen som helhet, så det är svårt att slå fast att minussiffrorna för Investor beror på nyheten om att vd:n tänker lämna.

Som vanligt efter bolagsrapporterna så uppdaterar banker och analyshus sina rekommendationer för bolagen.

LÄS OCKSÅ: Investors kamp – mot rabatten: ”Gör ingenting häftigt”

Ålandsbanken: Rabatten för hög i Investor

Ålandsbanken, som varit positiva till Investor under en längre tid, skriver i en kommentar under fredagsmorgonen att de är fortsatt positiva till aktien men nämner också att de ser ”ovanligt stor potential” just nu.

”Balansräkningen är liksom tidigare urstark, med en nettoskuld på 2% av substansvärdet i moderbolaget, operativa kassaflöden på drygt 6 mdr SEK från Patricia Industries och starka balansräkningar i de noterade bolagen”, skriver man.

Ålandsbanken fortsätter att värdera det onoterade innehavet Mölnlycke högre än Investor själva (92 miljarder mot 74 miljarder).

”Vi baserar vår värdering på förväntade kassaflöden, medan Investor använder sig av jämförande värdering för liknande bolag vilket enligt vår mening ger ett för lågt värde”, skriver banken.

Detta resulterar i att Ålandsbanken ser en substansrabatt på 21% i Investor just nu – något de kallar för ”omotiverat hög”.

Enligt sajten Ibindex, som samlar alla rabatter och premier på investmentbolag, är den officiella substansrabatten i Investor just nu cirka 14,73%, vilket är något högre än snittet de senaste fem åren.

MISSA INTE: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Storbankerna sätter köp på Investor

Tittar vi på vad andra banker tycker, så kan vi se att SEB under torsdagen gick ut och höjde sin riktkurs för Investor från 225 kronor till 232 kronor och upprepade köp.

Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks aktieanalyser, upprepar också köp under fredagsmorgonen med sänker däremot sin riktkurs från 250 till 245 kronor. Danske Bank höjer riktkursen från 245 kronor till 246 och upprepar köp.

Pareto Securites upprepar sitt behåll-råd för investmentbolaget men höjer riktkursen från 210 kronor till 222.

YTTERLIGARE LÄSNING: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem