Isak Lenholm arbetar på Carnegie Fonder. Foto: Carnegie Fonder.

“Lever och dör med sin fond”

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023

Isak Lenholm, 25, är med och ansvarar för Carnegies populära Sverigefond. Nu beskriver han hur det är att vara ung förvaltare, vad som krävs för att lyckas inom yrket – och bjuder på ett gäng intressanta aktietips. “Det gäller att kunna sålla ut rätt information”.

Isak Lenholm växte upp i Avesta, men flyttade som 16-åring till Västerås för att studera ett teknikprogram på gymnasiet.

– Det var inte riktigt min grej. Men jag fick samtidigt upp ögonen för aktiesparande. I början gjorde jag alla fel som gick att göra och insåg att jag behövde lära mig. Det slutade med att jag sökte in till en ekonomiutbildning i Linköping. På universitetet var jag aktiv i dess börsgrupp under tre år, säger Isak Lenholm.

Det var i samband med steget till Stockholm där Isak Lenholm skulle ta sin masterexamen på Handelshögskolan som han kom i kontakt med Carnegie Fonder.

– Jag sökte en deltidsposition samtidigt som jag pluggade. Det fungerade bra att jobba medan jag tog min master.

Isak Lenholm, som är född 1997, arbetar nu tillsammans med välkände förvaltarstjärnan Simon Blecher och Mattias Sjödin i teamet som tar hand om Carnegies fond med fokus på Sverige.

– Rollen kan skilja sig åt beroende på vilken typ av förvaltare du är. Ofta vaknar jag och läser sedan nyheter och mejl. Det är viktigt att kunna sålla ut den viktiga informationen från den som inte är lika betydelsefull. Det skulle jag säga betyder allra mest. Jag brukar uppskatta att jag lägger ungefär 60 procent av min arbetstid på att läsa och 20 procent på att räkna. Resten går åt till att träffa våra investerare och ha interna möten, hantera flödet och göra bolagsbesök.

Att vara förvaltare innebär att jobbet aldrig riktigt läggs åt sidan.

– Man liksom lever och dör med sin fond. Det stannar inte på kontoret. De bästa idéerna kommer kanske inte på just jobbet. Jag kan få dem via till exempel en podcast, något jag läser på fritiden eller genom ett samtal med en vän.

Hur ser arbetsupplägget ut på en kvartalsrapportsdag?

– Då är det mer strukturerat. Jag läser igenom våra innehavs rapporter och ser även till att lyssna på ett eller två konferenssamtal där analytiker kan ställa frågor. Det ger mig en större uppfattning om hur den underliggande verksamheten går och hur framtiden ser ut. Det känns ofta som om det kan uppstå överreaktioner i samband med rapporterna.

LÄS OCKSÅ: Fyra spännande småbolagsaktier: ”Vinnande modell”

Lång historia

Carnegie Sverigefond startades redan 1987. I mars 2023 uppgår det förvaltade kapitalet till cirka 24 miljarder kronor. Fonden är upp omkring 7 000 procent totalt och handlas till en förvaltningsavgift om cirka 1,45 procent.

– Det är en värdefokuserad fond med stort fokus på noterade, svenska bolag. Vi fokuserar mycket på att minska nedsidan och tar inte mest risk. Därför blir det mycket exponering mot större, mogna bolag som är listade i Stockholm. Vi klarar oss ofta bättre i svårare tider.

Generellt går det att säga att en aktivt förvaltad Sverigefond är mer koncentrerad än en motsvarighet av indexkaraktär. Det finns ofta ett stort kapital under förvaltning. Inte sällan återfinns många större bolag med hög likviditet i handeln bland innehaven.

– Allokeringen bland enskilda bolag kan skilja sig rätt rejält.

Vad finns det att se upp med kring sparformen?

– Kronan kan tolkas som en risk. Många röster har varit ute och önskat ett byte till euron eftersom kronan inte är en optimal sparvaluta. Sverige är ett litet land som är exportberoende och som påverkas mycket av det som sker i länderna runt omkring oss. Sedan handlar allt mycket om vad som händer i USA. Sverige tar ofta rygg på det som sker hos ECB och i USA.

Att ha en bred globalfond och en fond med inriktning på Sverige som bas i sin portfölj kan vara smart, anser Isak Lenholm.

– Det blir en väldigt bra kombination.

Ser möjlig dubbling

I Carnegie Sverigefond finns det massvis av etablerade och omtalade storbolag med stark historik. Isak Lenholm lyfter fram en aktietrio bland innehaven som han tycker är väldigt spännande. Först ut är medicinteknikbolaget Getinge.

– De har produkter och lösningar kopplade till sjukvården. Bland annat till operationsrum. Sterila förpackningar och ventilationsbord är några av produkterna. Vårdskulden är enorm och har bara ökat under covidpandemin. De har fått en dämpad vinstnivå men är snart skuldfritt. Komponentbristen har dragit ned marginalerna lite. Men det är fel att tänka sig ett sjukhus som ett vanligt bolag. Det måste investeras i dem, oavsett vad som händer i omvärlden.

Isak Lenholm ser en värdering till elva gånger vinsten inom tre år. Om Getinge får till en återhämtning i sina marginaler kan han se en kursdubbling i aktien. Att Getinge har en av Stockholmsbörsens bästa ägare i Carl Benett är också något som Isak Lenholm uppskattar.

Sandvik är det andra bolaget att få tummen upp.

– Vi gillar strukturaffärer och avknoppningar hos Carnegie Fonder. Nu har Sandvik knoppat av SMT (som i dag heter Alleima som eget bolag). Ståltillverkningen försvinner och det blir ett mer gruvfokuserat bolag. Det finns också mer renodling att göra.

Sandviks gruvverksamhet går att jämföra med Atlas Copco.

– Lönsamheten är sjukt hög och värderingen är låg ställd mot Atlas Copcos. Det finns en stor potentiell uppsida.

Investeringen i Viaplay är av speciell karaktär då Carnegie Sverigefond räknar med att bolaget ska vända förlust till vinst. Isak Lenholm ser en ljus framtid för bolaget.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla som tittar på fotboll, äger en tv eller har en radio känner till Viaplay på ett eller annat sätt i Sverige och Norden. Viaplay äger bland annat TV3, TV6, radiokanaler som Rix FM och Bandit Rock och har en 50-procentig del i ett joint-venture, Allente, där Canal Digital och Viasat är samlat i ett bolag.

Det har gått sämre för Viaplays internationella ben som bolaget satsar väldigt hårt på. Men alla andra verksamheter har desto bättre utveckling och Isak Lenholm tycker att det bubblar under ytan eftersom den internationella abonnemangsstrukturen är väldigt intressant.

– Det kommer att bli betydligt högre vinster under 2023 och 2024. Viaplay kommer inte att behöva göra samma typ av investeringar i till exempel Premier League-rättigheterna nu. Viaplay är även klart lägre värderat än konkurrenter som Warner och Netflix.

Fotnot: Efter artikelns publicering i Stock Magazine har såväl Getinge som Viaplay kommit med vinstvarningar där det sistnämnda också bytt vd och dragit igång ett förändringsprogram.

MISSA INTE: Förvaltarduon: ”Vi har vårt drömjobb”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem