Foto: Privat

Julklappen som fortsätter avkasta: ”Oslagbart värde”

Till våra julexklusiva medlemskap

Förra året gav Markus Johansson sig själv ett medlemskap i Unga Aktiesparare i julklapp. Det är ingenting som han ångrar. En investering med ett oslagbart värde och som har förändrat mitt senaste år”, säger han.

Vad fick dig att köpa julklappen till dig själv?

– Min resa med Unga Aktiesparare började för ungefär ett år sedan när jag deltog i ett event där Nordea hade bjudit in UA till sitt kontor i centrala Stockholm. Det var en oerhört givande upplevelse, där jag lärde mig mycket om investeringar, knöt kontakter med engagerande människor både inom UA och Nordea samt fick möjligheten att utforska Nordeas imponerande kontor från insidan. Efter detta evenemang var valet att bli medlem en självklarhet. Även om den stora julklappen var lite dyrare så var det även den som jag ansåg gav mest värde. Jag såg det som en investering med oslagbart värde genom att få tillgång till alla UA:s event och resurser samt att kunna bidra till deras fortsatta utveckling.

Vad har presenten inneburit för dig?

– Presenten har verkligen förändrat mitt senaste år. Genom UA har jag fått tillgång till en mängd event där jag har kunnat lära känna företag och personer på djupet, något som går långt bortom att bara läsa årsredovisningar eller lyssna på bolagspresentationer. Dessutom har jag haft möjlighet att nätverka och ställa frågor direkt till personer som annars kan vara svåra att nå. En annan fantastisk aspekt är möjligheten att möta likasinnade individer som delar mitt intresse för investeringar och att bygga en bättre framtid tillsammans.

LÄS OCKSÅ: Julklappar som ger avkastning

Varför är det en bra idé att ge bort ett UA-medlemskap i julklapp?

– Det finns många fördelar med ett UA-medlemskap. Det är svårt att sammanfatta dem i några få meningar. De största fördelarna inkluderar möjligheten att knyta nära band med företag och människor, nätverka och få direkt kontakt med olika personer inom företagen. Det är också möjligheten att möta andra likasinnade som är intresserade av investeringar och att samarbeta för att skapa en bättre framtid. Utöver det så är det så klart ett tillfälle att träffa nya vänner och ha en rolig stund tillsammans på diverse aktiefikor och liknande.

Är du aktiv inom Unga Aktiesparare just nu och i så fall hur?

– Jag är i dag aktiv inom styrelsen för UA Stockholm Väst, vilket jag troligtvis inte skulle ha varit om jag inte hade skaffat medlemskapet för snart ett år sedan. Jag deltar också i så många event som jag kan och är involverad i att arrangera egna event tillsammans med min lokalavdelning.

Vilka är dina bästa spartips?

– Mitt bästa råd, särskilt till unga investerare i början av sin resa, är att undvika att fånga fallande knivar. Bara för att ett pris på en aktie har sjunkit är det inte nödvändigtvis inte ett bra tillfälle att köpa. Många köper aktier för priset har gått ner och de tror att ”nu är aktien billig”. Exempel som SBB och SAS visar att det ofta finns en anledning till att priset har gått ner, och det finns en stor risk att man köper aktier i företag som har stora framtida problem. Om man inte känner sig säker i att bedöma ett bolags kvalitet, rekommenderar jag att man börjar med fonder med låga avgifter eller investmentbolag och sparar aktieköpen tills man har en bättre förståelse för hur man utvärderar företag. Som alltid gäller det att göra en egen analys och en bra analys ska inte grunda sig i att det är ett bra köp bara för att priset har gått ner.

LÄS OCKSÅ: Köp ett medlemskap i Unga Aktiesparare genom julkampanjen

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem