Investmentbolaget med störst potential: ”Solklar favorit”

De omtyckta investmentbolagen fortsätter att leverera på börsen. Men utvecklingen innebär också att det blir extra viktigt att vara väl medveten i sina val av aktier. ”Det gäller verkligen att vara selektiv”, säger experten Marcus Fridell, som tror mycket på ett speciellt bolag.

Flera hundra tusen svenskar äger aktier i investmentbolag och tillgångsslaget är ett av de allra mest populära bland Unga Aktiesparares medlemmar. 

Trots ett ordentligt fall i våras efter coronavirusets utbrott, som givetvis inte heller gick investmentbolagen obemärkta förbi, har aktierna levererat starkt även så här långt under 2020. 

Spiltans investmentbolagsfond har stigit med 11 procent jämfört med de 4 procent som Stockholmsbörsens index inklusive utdelningar klättrat i år, konstaterar investmentbolagsexperten Marcus Fridell, som skrivit boken ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”. 

– Samtidigt ska man komma ihåg att investmentbolagen har värderats upp ganska mycket det senaste året. Många har fått allt lägre rabatter och ett flertal har dessutom kommit upp på premievärderingar. Det gäller verkligen att vara selektiv när man väljer sina investmentbolag till portföljen, säger han. 

Marcus Fridell, som framhåller att investmentbolagen som helhet besegrat index med besked sett över senaste 20-årsperioden, understryker att bolag som har exponering mot den digitala ekonomin har blivit stora vinnare. Där återfinns Kinnevik, Creades och Spiltan. 

– För Kinnevik har portföljbolag som Zalando och Livongo varit gynnsamma. Likaså Creades och Spiltans största portföljbolag Avanza respektive Paradox har gått fantastiskt. Därtill har både Kinnevik och Creades fått allt högre värderingar under åren. 

Desto tuffare har det varit för Öresund på börsen under årets åtta första månader. 

– Öresund har en tydlig inriktning mot värdebolag snarare än digitala tillväxtbolag. Bolag som Bilia och Scandi Standard har inte direkt rosat marknaden sedan årsskiftet, säger han. 

LÄS MER: Så fungerar ett investmentbolag

Vara försiktig

Marcus Fridell är tydlig med att det gäller att vara noggrann och verkligen läsa på innan köp av investmentbolagsaktier görs framöver. 

– Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med alla investmentbolag som handlas till höga premievärderingar och tänker främst på Latour, Creades och Bure. Premievärderingarna kan säkerligen bestå så länge portföljbolagen levererar. Om de däremot skulle börja gå sämre finns också en risk för att marknaden inte längre vill värdera dem till premier. Det ger en dubbelt negativ effekt på aktien. 

Han betonar även att han ser en aktie som ytterst intressant för stunden. 

– Jag håller Investor som solklar favorit. Det är det enda av de större investmentbolagen som fortfarande handlas med en skapligt hög rabatt och dessutom gillar jag både portföljmixen, den professionella förvaltningen och den låga kostnaden.

Marcus Fridell slår också ett slag för Spiltan.

– Det kan vara en krydda i investmentbolagsportföljen, även om den inte handlas på traditionella börser. Däremot handlas den till en rabatt på över 30 procent, vilket i princip motsvarar värdet av Paradox-innehavet. Därtill finns flera fastighetsbolag och både onoterade och noterade aktier som man kan se som att man får ”på köpet”. 

SE ÄVEN: Lär dig analysera ett investmentbolag

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter