Bli medlem i Unga Aktiesparare här
I en tid då inflation och räntepolitik blivit allt aktuellare söker sig placerare ofta mer mot alternativa investeringar. En av dessa är guld – som fler har fått upp ögonen för efter de senaste åren av prisuppgång. Hur gör man för att bäst skaffa sig en exponering mot ädelmetallen? Marcus Andersson reder ut förutsättningarna.
Guld är en ädelmetall som använts som betalmedel i flera tusen år och dess värde bygger på tilliten till att bevara sitt penningvärde. Det går att säga att priset på guld inte går upp, utan att det har ett konstant värde.
I stället är det valutorna som ställs mot guldpriset som sjunker i värde till följd av inflation, räntepolitik och annan politisk oro. Men för enkelhetens skull kommer vi att referera framåt i att guldpriset stiger/sjunker.
Guldets historia
Före en redogörelse av hur det går att köpa guld och varför det kan vara bra att ha i sin portfölj är det på sin plats att förklara guld som koncept och vad som gör det till vad det är i dag, i juli 2025.
Innan pengar uppfanns tillämpade människor byteshandel. Till exempel byttes spannmål mot kött, som i sin tur byttes mot andra varor. Det skapade givetvis komplikationer då båda parter behövde vilja ha det den andre erbjöd.
Om det inte fanns en efterfrågan på sin egen vara, tvingades man betala ett övervärde eller hitta en annan säljare. Efter en tid började eftertraktade varor fungera som betalningsmedel. Ett tidigt exempel var salt. Ordet “salary” har för övrigt en koppling till ordet “salt” på latin.
Valutan blev en praktisk lösning, så länge det fanns ett förtroende att valutan kunde bevara sitt värde över tid. Omkring 3 000 år f.Kr. användes guld i Egypten som ett mått på rikedom eller som betalmedel via smycken eller uppvägt guld.
När det skapas mer pengar i samhället sjunker värdet på valutan, vilket i sin tur gör att guldpriset stiger.
Påverkan på priset
Inom investeringsuniverset rör sig guld ofta okorrelerat gentemot aktier. Vid oroliga tider har guld en tendens att stiga medan aktier sjunker. Därmed går det att använda guld som en del i portföljen – som stöttepelare även vid oroliga och sämre tider.
De långsiktiga faktorerna som påverkar guldpriset är penningexpansionen och växande statsskulder. Om du i stället gillar bolagsanalyser där det finns en vinst att räkna på finns det gruvbolag som utvinner guld du kan investera i.
Olika sätt att placera
Hur investerar du då i guld? Det finns flera tillvägagångssätt. Dels kan du göra det genom att köpa den fysiska metallen som smycken eller en guldtacka. Sedan kan du också köpa guldexponering via börsen som följer guldpriset.
Det finns för- och nackdelar med båda. För den fysiska metallen betalar du ofta en premie. Du måste också förvara den på ett tryggt sätt och du ska deklarera skatt på eventuell vinst vid försäljning.
På börsen kan du i stället köpa antingen ett certifikat som följer priset eller en ETC (exchange traded commodity). Det är som en ETF (börshandlad fond) där du äger en andel av ett uppbackat valv med guld.
Handeln på börsen är givetvis mer likvid och du kan äga ditt innehav via en ISK om det är att föredra.
Tänka på det här före köp av guld
Certifikat: Ofta billigast. Men kanske mest osäkert hur priset följer råvaran och det finns ingen uppbackning av guld 1:1.
ETC: Se till att de är uppbackade av guld 1:1. Är säkrare än certifikat och kostar då lite mer än ett certifikat. Du äger endast visa börsen.
Fysiskt: Äger du metallen själv så har du din försäkring i handen, men det är svårare att sälja och du måste själv förvara det.