Här är gymnasieskolan som får UA-profil: ”Bara vinnare”�

Ekonomiprogrammet på Kungsholmens Västra Gymnasium kommer att få en touch av Unga Aktiesparare. Det står klart när parterna nu ingår ett samarbetsavtal. ”Det känns som om vi är tre vinnare i det här. UA, skolan och framför allt eleverna, säger Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson.

Vill du som ung få chansen att lära dig extra mycket om sparande och privatekonomi under din gymnasietid? Snart blir den möjligheten verklighet.

Kungsholmens Västra Gymnasium i centrala Stockholm blir den första skolan i Sverige att få en form av UA-profil. 

– Vi tycker det är viktigt att som skola också låta elever komma i kontakt med världen utanför skolan. Både med organisationer och näringsliv. UA är en organisation vars verksamhet ligger helt i linje med det som vi vill ge våra elever. Det handlar bland annat om hållbarhetsperspektivet och att ekonomi handlar om mer än att bara bli eller vara rik, säger Sara Bengtsson Krook, som är programansvarig på KVG.

Henrik Johansson, vd på Unga Aktiesparare, är glad över att partnerskapet har rotts i hamn. 

– Jag tycker att det är ett väldigt stort steg för oss. Nu får vi ännu mer möjlighet att stödja skolan frågor kring sparande, investeringar och privatekonomi. Mycket handlar om att vi ska hjälpa skolan att hjälpa sina elever. Det känns som om vi är tre vinnare: UA, skolan och framför allt eleverna.

Samarbetet innefattar bland annat att eleverna kommer att bli medlemmar i Unga Aktiesparare, att en lokalavdelning på skolan kommer att bildas och att UA kommer att bidra med inspirerande och lärorika föreläsningar med start i höst.

Sara Bengtsson Krook undervisar i samhällskunskap och stöter dagligen på elever som är oroliga över framtiden och suktar efter kunskap inom privatekonomi. 

– De funderar ofta över frågor kring exempelvis boende och hur studier ska finansieras och då tror jag att mer kunskap inom privatekonomi är ett sätt att stilla den oron. Skolan har ett viktigt samhällsuppdrag och om vi kan ge eleverna möjlighet att lära mer än vad de annars skulle gjort tycker jag att vi ska göra det, säger hon, och fortsätter:

– Det finns en stor nyfikenhet kring privatekonomi och eleverna vill gärna veta mer än vad vi hinner ge i kurserna. Att samarbeta med Unga Aktiesparare och till exempel vara aktiv i en lokalförening blir ett bra sätt för elever att få just det där extra som inte alltid hinns med på lektionerna.

Vad har du för förväntningar på samarbetet mellan KVG och UA?

– Att samarbetet med UA ska tillföra något både till lärarnas undervisning och att eleverna ska tycka att det är kul med privatekonomi, säger Sara Bengtsson Krook.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem