Foto: Lise Roos.

Gör dig inte dummare än vad du är

Börsen rusar? Börsen rasar? Likviderna bränner och vill bli investerade? Tillfällets nycker? Orsakerna till varför investerare, det vill säga du, jag och alla andra, gång på gång tycks upprepa tidigare misstag är för att vi är människor. Likt våra förfäder intalar vi oss vara homo oeconomicus, medan alla historiska data visar att vi är allt annat än detta. Att jaga immunitet är en önskedröm, men kan vi nå blott halvvägs kommer högre avkastning komma.

De ständigt närvarande (mentala) fallgroparna

Bara i dag, senast i går, är sannolikheten för att du fattat ett mindre rationellt, långsiktigt bra beslut hög. Orsakerna till detta vet bara du, men kanske fanns det en gnutta kognitiv dissonans, det vill säga att hjärnans system 1 övertalade dig att i dag – ja, bara i dag – var det okej att köpa en Snickers trots att det inte var lördag? Trots att du ska komma i beachform tjugohundrafemtioelva?

Investerade du i bolag X i går trots att det egentligen gick emot dina kriterier och din långsiktiga strategi? Och orsaken var ”äh, det är ju fredag” samt ”och börsen går ju upp i långa loppet – alla vet det”? Det låter ju verkligen som Warren Buffetts signaturmelodi. Ja, börsen stiger i långa loppet, men beakta att detta gäller långt ifrån alla bolag och att du här blir förblindad av survivorship bias, ty historien skrivs av vinnaren/vinnarna.  

”Men alla andra köper ju”, kontrar du. Okej – så det är ett motiv till att köpa? Att alla andra gör det? Så du är okej med att vara en flockdeltagare som ej klarar av, eller ens vill, ta egna beslut? Du vill hellre göra exakt det som alla andra – flocken – gör? Om inte bör du dels läsa på om, dels skapa verktyg för dig själv att uppmärksamma flockmentalitetens farliga existens. Att nå överavkastning – alpha – genom att följa flocken känns, och förlåt för min hårda ton, som en idé bara Homer Simpsons skulle komma på och agera utifrån medan han trycker i sig ett paket med doughnuts.

”Börsen rasar. Jag måste göra något!” alternativt ”Börsen rusar. Jag vill köpa mer och nå än mer avkastning!”. Vänligen, ta ett steg tillbaka och påminn dig själv om att du investerar i bolag, inte aktier. Bolag växer över tid och vad börsen, som är ett derivat av ”alla” aktier i allmänhet, men beträffande OMX S30 de trettio största och mest omsatta på Large Cap i synnerhet, gör på en dag, en vecka eller en månad är mer drivet av psykologi än fundamentala faktorer. Och bara för att börsen rasar eller rusar – måste du verkligen göra något? Jag kan ha missat den delen i manualen när jag en gång började, så vänligen upplys mig om under vilket kapitel tillika paragraf det står nedtecknat. Att aktivera sig bara för att något på makronivå sker behöver inte alltid vara bra, klokt och långsiktigt hållbart. Ibland kan det tvärtom vara kontraproduktivt. Således ska du uppmärksamma dig själv om faran med aktivitetsbias

KISS (Nej, inte rockbandet)

Keep It Simple, Stupid. Om investeringar var något enkelt skulle alla ömsom bo framför skärmen, ömsom vara ägare av varsin Söderhavsö. Som du säkert har märkt är investeringar både en konst och ett hantverk. Det är en källa till kunskap, utveckling, mognad och, om du investerar klokt, ständigt nya ATH:s för din ekonomi. Alla kan lära sig räkna, men för att lyckas skapa dig en edge måste du också klara av att ta makten till hur du förhåller dig till dina känslor och tankar – (börs)psykologi. Även om du kan räkna derivata och göra diskonterande kassaflödesanalyser kommer dessa förmågor spela totalt noll roll om du drabbas av emotionell panik. Mer troligt är att du kommer sälja i en hysteri för att dagen efter, då lugnet infallit sig, inse vilket fatalt misstag du begått.

Du kan inte kontrollera dina känslo- och tankeströmningar, ty de kommer när de kommer, men du kan kontrollera hur du förhåller dig till dem. Att skriva är det absolut bästa sättet att uppmärksamma dig själv när det är den mindre långsiktiga, kloka och reflekterande investeraren inom dig som vill köpa/sälja. Skriv och gör det således något enklare för dig. Skriv dina analyser, strategi, placeringshorisont et cetera och följa alltid upp innan ett beslut fattas. Ursäkta min franska, men ”Keep It Simple, Stupid”!

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter